Natuur & Milieu

Unieke informatie- en zithoek faunapassage De Pollen voltooid

VRIEZENVEEN - Nadat de KNNV Vriezenveen in 2018 de faunapassage in De Pollen realiseerde is er flink gezocht naar een mogelijkheid aldaar de bezoekers van de Engbertsdijksvenen te informeren. Uiteindelijk is dit gerealiseerd door een unieke informatie- en zithoek.

Het ontwerp is gebaseerd op de levensloop van een kikker. De kikkerdril is herkenbaar in de zitpoefen. Het dikkopje is te herkennen in het framewerk van de informatiehoek. Op dit framewerk een fors informatiepaneel en afbeeldingen van de kikker in wording. Dit resultaat is middels diverse acties en sponsoren recent gelukt.

Voordat de faunapassage er was, werden elk jaar honderden dieren doodgereden. Tientallen jaren zijn ze de weg overgezet door vrijwilligers van de KNNV-afdeling Vriezenveen. Met tijdelijke rasters werden de dieren naar opvangemmers geleid. Van februari tot begin mei werden elke ochtend alle emmers gecontroleerd. De dieren in de emmers werden voorzichtig de weg overgezet. Dat was elk jaar een hele klus.

Om de dieren jaarrond te kunnen redden, was een vaste faunapassage nodig. Met bijdragen van de provincie Overijssel vanuit het bijzondere soorten project en de gemeente Twenterand lukte dit.

Door 5 tunnels, 5 inritroosters en 1000 meter geleidingswanden kunnen de kikkers, padden en salamanders nu het hele jaar door veilig naar de overkant. De dieren worden automatisch naar de tunnels geleid en kunnen zo veilig onder de weg door. 

Niet alleen kikkers, padden en salamanders gebruiken de faunapassage. Ook de adder, levendbarende hagedis en kleine zoogdieren doen dat, op zoek naar voedsel en leefgebied. Van alle hier voorkomende amfibieën en reptielen is een foto en informatie op het paneel geplaatst.

Wil je meer weten? Kijk dan eens op ravon.nl of knnv.nl/vriezenveen