Natuur & Milieu

IJspret op de ijsbanen in Den Ham, Vriezenveen en Vroomshoop

TWENTERAND – De afgelopen dagen mocht er voor het eerst sinds jaren weer geschaatst worden op de ijsbanen in Twenterand. De voorzitters van de ijsbanen waren dolgelukkig met de schaatsers en merkten dat de mensen voor even het coronapandemie vergeten waren.

IJsbaan de Kollendiek
Voorzitter Bram Kuiper van IJsbaan de Kollendiek kijkt terug op een ‘fantastisch’ weekend. “Op alle fronten is het goed verlopen, we kunnen terugkijken op het een fantastisch schaatsweekend. Alle schaatsers waren vol lof en ze complimenteerden ons voor de mooie baan”, zegt Bram, die ook een uitleg heeft voor het goede ijs. “Wij dweilen met water van 50 à 60 graden en dan krijg je heel mooi ijs.”

IJsbaan de Kollendiek wil de vele vrijwilligers echt bedanken. “We hebben wel zeventig vrijwilligers gehad die ons wilden helpen. Die saamhorigheid is echt ongelooflijk. Zonder hen kon het feest absoluut niet doorgaan, daar heb ik maar één woord voor: fantastisch!”, vervolgt Bram, die veel schaatsers heeft mogen verwelkomen. “Ik denk dat we zo’n 1000 schaatsers op het ijs hebben gehad. Een mooi aantal, dacht ik zo!”, besluit Bram.

IJsclub Eendracht Vriezenveen
Ook bij IJsclub Eendracht Vriezenveen kijken ze positief terug. Jan Smelt. “Organisatorisch was het best lastig, maar over het algemeen kunnen we terugkijken op een mooi weekend. Je merkt tijdens het schaatsen dat de mensen heel blij zijn en even vergeten dat er corona is, ondanks dat ze de coronamaatregelen wel in acht namen. Het was natuurlijk ideaal schaatsweer, dus we kunnen met een positief gevoel terugkijken!”

De ijsclub mocht alleen gereserveerde schaatsers toelaten door de coronamaatregelen, maar heeft daardoor veel nieuwe leden mogen verwelkomen. “We hebben wel 300 nieuwe leden en hadden in totaal zo’n 1500 schaatsers op het ijs. Ik denk dat we kunnen terugkijken op een mooi weekend”, aldus Jan, die niet verwacht dat er dit jaar nog geschaatst gaat worden. “Maar je weet het nooit.”

IJsclub Vroomshoop
IJsclub Vroomshoop kijkt met een ‘gemengd gevoel’ terug op de afgelopen dagen. “Het was natuurlijk een mooi weekend, maar je zit automatisch zo goed als vol. Doordat we niks mochten verkopen hinkten we wel op twee gedachten, maar de mensen waren super positief en daar doe je het uiteindelijk voor”, zegt voorzitter Freddy Willems.

Waar normaliter de kantine opengaat van de ijsclub, zou Freddy het ook mooi vinden als er in de toekomst een vergunning wordt gegeven voor tentjes langs het kanaal. “Het zou heel mooi zijn als de gemeente een beetje terugkijkt en ziet dat het heel mooi kan zijn als je een tentje buitenzet. Op die manier heb heb je alles buiten en dat is wel een voordeel. Maar dat is een onderwerp voor volgend jaar”, stelt Freddy. Een filmpje van de schaatsers is te zien via de volgende link: https://www.facebook.com/rick.dubbink.3/posts/3976643955720566