Natuur & Milieu

Fokveedag Vriezenveen

VRIEZENVEEN - Voor de 68e keer wordt de fokveedag en kalveropfok-wedstrijddag gehouden in Vriezenveen. Dit gebeurt op zaterdag 17 augustus bij de Manege De Vjenneruiters. Zestien agrarische bedrijven uit Vriezenveen en omgeving leveren dit jaar 87 koeien en 66 kalveren voor de keuring. Het bestuur is al weken bezig met de voorbereidingen voor de 'grote' dag. Ze hopen er samen met veel vrijwilligers weer een mooie en gezellige fokveedag van te maken.

's Morgens in alle vroegte worden de koeien en kalveren voor het laatst gewassen en mooi gemaakt om zo goed mogelijk voor de dag te komen bij de jury. Tenten worden opgezet, tuinstoelen en parasols worden uitgestald om er zowaar een mooie mini camping van te maken. De dag wordt om 9.30 uur geopend door de voorzitter Egbert Jonker.

 

De dresscode is een wit overhemd met een spijkerbroek. Iedereen die een koe of kalf voorbrengt loopt er tijdens de fokveedag zo bij.

 

De kinderen zijn al wekenlang aan het oefenen geweest om het kalfje mooi te kunnen voorbrengen. En al zitten er nog zoveel uurtjes werk in, een beetje geluk hoort er ook bij. Als het kalfje die dag geen zin heeft, of hij schrikt van het publiek, dan is dat heel jammer. De jongste deelnemer dit jaar is de driejarige Aron Hoff, de zoon van bestuurslid Herman Hoff. Hij zal proberen om de Weiteman Liesje 149 zo goed mogelijk te presenteren aan de jury.

 

De kalfjes worden beoordeeld op exterieur (de bouw van ‘t kalf), voorbrengen (het presenteren van ‘t kalf), en toilet (scheerwerk en hoe schoon ‘t kalf is).

 

De koeien zijn verdeeld in drie klassen; de vaarzen, middenklasse en oudere koeien. De koeien worden gekeurd op exterieur en er wordt naar de uiers gekeken. Er worden ook bedrijfsgroepen koeien en kalveren gekeurd.

 

Rond 14.00 uur komen de beste dieren bij elkaar in de ring voor het defilé. Wethouder mevrouw Van Abbema zal aan het woord komen en aansluitend de Algemeen kampioen huldigen.

 

Het bestuur is tevreden dat er dit jaar weer een fokveedag gehouden wordt. Op een mooie locatie en met veel vrijwilligers die met veel passie komen helpen. De fokveedag wordt gehouden vanaf 9.30 uur tot ongeveer 15.00 uur. Iedereen is van harte welkom.