Columns

Plucheplakkers kunnen beter vrijwilligerswerk gaan doen en Vjenne neugt oe

Bruggeproat

De landelijke politieke kopstukken profileren zich momenteel alsof hun herverkiezing op het spel staat. Er was zelfs een heus lijsttrekkersdebat op RTL 4, waarin zaken als migratie, zorg, zwarte piet en vuurwerk de boventoon voerden. O ja, wonen kwam ook nog even in beeld, want dat heeft toch echt met de Provinciale Staten te maken. Wat een ongelofelijke poppenkast en volksverlakkerij. Het gaat de politici om de ordinaire macht. Om de meerderheid in de Eerste Kamer en anders nergens om. De portretten van landelijke leiders als Wilders en Baudet sieren de borden van de provinciale staten in Twenterand, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Voor de PVV had ik de Vroomshoper Erik Veltmeijer verwacht, maar nee. Wilders en Baudet doen helemaal niet mee aan de provinciale verkiezingen, wat een gotspe.

De Waterschapsverkiezingen sneeuwen helemaal onder bij dit nationale geweld, terwijl wij wel geacht worden te stemmen op 20 maart. Een blik op de kandidatenlijsten leert dat de nodige mastodonten met een ver politiek verleden weer als oude herintreders meedoen. Deze plucheplakkers kunnen toch veel beter vrijwilligerswerk gaan doen en ruimte geven aan jongeren, die nog wel frisse en fruitige ideeën hebben? Het is leuk om de Jerrycan van de ondernemende Hammenaar Jerry Blekkenhorst te ontdekken en zijn blogs te lezen. Opvallend is het om voortschrijdend inzicht is te ontdekken bij de actie van wethouder Martha van Abbema om nu de halte Geerdijk weer in leven te roepen waar die eerst doodverklaard was. Toch zou naar mijn overtuiging op termijn de bestuurslaag van de provincie opgedoekt kunnen worden. Het geld dat in Zwolle tegen de plinten klost kan beter naar de gemeenten waar het om zorg, klimaattransitie, cultuur en ruimtelijke ordening gaat. De gemeente staat dichtbij de burgers, als het goed is en daar kunnen dergelijke zaken prima geregeld worden. Scheelt veel geld natuurlijk en bevordert het democratisch proces.

Dat laatste gaat een rol spelen bij de benoeming van de nieuwe burgemeester van Twenterand. Waarnemend eerste burger Annelies van der Kolk krijgt binnen afzienbare tijd een opvolger of een opvolgster. Andries Heidema, de Commissaris van de Koning, gaat daar werk van maken. Helaas heeft het voorstel van de gekozen burgemeester nog geen kracht van wet gekregen. Dus eerst een profielschets, waarbij de burgers van Twenterand hun zegje kunnen doen. Daarna komt de gemeenteraad in beeld. Er wordt al door politieke partijen om een ‘verbinder’ geroepen. PVV-leider Erik Veltmeijer heeft een punt, dat hij graag iemand heeft, die dingen voor elkaar krijgt. Als sprekend voorbeeld noemt hij burgemeester Peter Snijders van buurtgemeente Hardenberg. En inderdaad: mijn vroegere baas heeft wat dat betreft een reputatie verworven als daadkrachtige exponent van het gewone doen. Interessant wordt natuurlijk ook de vraag of een man of een vrouw burgemeester wordt. Wat dat betreft leunt bestuurlijk Twente, en ook Twenterand veel teveel op mannen. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteit als persoon (m/v), maar toch.

In ieder geval treft de nieuwe eerste burger een dynamisch Twenterand aan met historisch verankerde kernen als Vriezenveen en Den Ham en jonkies als Vroomshoop en Westerhaar-Vriezenveensewijk. GBT-leider Marcus Elzinga haalde een oud collegebesluit van stal, dat had berekend dat jubilerend Vriezenveen op basis van 650 jaar een subsidie van 130.000 euro tegemoet kan zien. Geld volgt beleid lijkt bij subsidies een beter uitgangspunt dan de leeftijd. Kom maar op met de plannen, Vjenne neugt oe.