Algemeen

Young Volunteers van start voor Twenterand en omstreken

Er wordt veel vrijwilligerswerk gedaan in Nederland en het is ‘de smeerolie’ van de maatschappij. Er zijn jongeren die vrijwilligerswerk doen en daar enthousiast over zijn, maar het overgrote deel van de jongeren is te druk en moet ook veel. School en studie, bijbaantjes, uitgaan, bankhangen, vloggen, bloggen en andere zaken op de social media.

Young Volunteers is een regionaal project zoveel mogelijk jongeren kennis wil laten maken met het vrijwilligerswerk. Het gaat onder de hoede van Jan Vrielink uit Vriezenveen jongeren enthousiast maken, werven, matchen en doorgeleiden naar een vrijwilligersplek. Young Volunteers bestaat nu (nog) uit een zevental jongeren dat die taken op zich heeft genomen. Ze vormen een platform dat een en ander voorbereidt met website, social media, flyers en andere middelen om jongeren te bereiken. Evelien en Jeroen doen presentaties op scholen, Juliette zet een wedstrijd op voor jonge creatieve talenten, Linda maakt video-interviews met jongeren die al vrijwilligerswerk doen. Carmina en Rashel bedenken creatieve zaken zoals flyers en posters. Michelle is pas binnen en voor haar is ook een mooie rol weggelegd.

Het platform komt elke maandagavond bij elkaar en dan rollen de ideeën over tafel. Dit dynamische clubje gaat nu op zoek naar versterking, want al naar gelang het doel (een wervingsbureau voor jongeren) dichterbij komt, is er veel werk aan de winkel. Daarbij wordt nadrukkelijk gekeken naar àlle jongeren, want Young Volunteers wil dolgraag een brug slaan tussen jongeren en jongeren met een rugzak(je). Dat betekent voor de groep kwetsbare jeugdigen een unieke kans voor samenwerking, onderling respect en samen optrekken. Dit wervingsbureau gaat ook samenwerking zoeken met bestaande organisaties en vrijwilligersbanken, zoals Zorgsaam Twenterand.

De zeven Young Volunteers bevelen het vrijwilligerswerk aan omdat het mooi, relaxed en vrolijk is. ‘Wat is er mooier dan iets goeds te doen voor een ander, je omgeving, dorp of stad en dan ook nog eens ervaring op te doen voor je studie. Het is ook een kans om je netwerk te vergroten en een mooie CV op te bouwen”, stellen de zeven in hun toelichting. Leuk vrijwilligerswerk is er volgens Young Volunteers genoeg, ook in de eigen omgeving van jongeren. Weinig tijd is volgens hen geen argument om ervan af te zien. “Een uurtje per week is al een goed begin.”  

Young Volunteers is één van proeftuinen in Nederland van het actieprogramma Maatschappelijke Diensttijd voor jongeren van de rijksoverheid. Young Volunteers gaat 4 april van start in De Hagedoorn aan de Wilgenstraat 11 in Almelo. Jongeren en andere belangstellenden zijn van harte welkom. Wil je meer informatie? Jan@youngvolunteers.nl.