Algemeen

Wapendropping met oorlogsvliegtuig uit WOll

DAARLE / HOGE HEXEL - Op vrijdag 13 september aanstaande wordt in het Hexelse Flier de wapendropping van 75 jaar geleden nagespeeld. Met medewerking van veel vrijwilligers waaronder Gerrit Grotenhuis, piloot van de Piper Cub L4H, wordt met de openluchtvoorstelling de gebeurtenis opnieuw uitgebeeld.

In september 1944 werd er een wapendropping georganiseerd door de verzetsgroep uit Daarle en Hoge Hexel onder leiding van kapitein Lancker. “Bericht voor Groote Jan: hartelijk gelukgewenst met je verjaardag” was de zin waarmee de wapendropping op de Piksen werd aangekondigd. De verzetsmensen uit de omgeving Daarle waren verzameld in het Kenkhuus op de Piksen, toen deze zin via radio Oranje werd vermeld. Het was het teken van paraat staan voor de wapendropping.

Er werden wapens gedropt, maar ook soldaten. Drie mannen werden op de Piksen gedropt achter de strijdlinies, net als op veel andere plekken in Nederland, om de bevrijding in 1945 van Nederland mede mogelijk te maken.

75 jaar bevrijding

Nu 75 jaar na dato wordt deze wapendropping nagespeeld, waarbij ook een echt oorlogsvliegtuig wordt gebruikt. Niet het originele vliegtuig dat toentertijd werd gebruikt, een Lancaster, maar een Piper Cub L4H. Dit vliegtuig is echter wel in de Tweede Wereldoorlog ingezet als verkenningsvliegtuig.

Gerrit Grotenhuis, piloot van deze Piper zegt: “Dit vliegtuig heeft de oorlog vanaf D-day meegemaakt tot aan het einde van de oorlog. Op het bekende ‘Omaha Beach’ in Normandië werd dit vliegtuig op het strand in elkaar gezet. Het maakte deel uit van de 29e Infanterie divisie USA en werd vervolgens als verkenningsvliegtuig ingezet gedurende de Tweede Wereldoorlog. De Piper werd ingezet bij de slag om Bastogne en de slag om Arnhem bijvoorbeeld, tot aan de overgave van Duitsland.”

Grotenhuis werkt met de Piper aan meer herdenkingsbijeenkomsten mee. Zo vliegt hij ook met de Piper naar de herdenking van 75 jaar D-Day in Normandië dit jaar. “Dat geeft wel een brok in de keel” vertelt Gerrit over deze bijeenkomst. Met 75 vliegtuigen in totaal was het de bedoeling een erevlucht te maken tijdens de D-day herdenking, maar dat ging vanwege de weersomstandigheden niet door. Op vrijdag 13 september vliegt Grotenhuis met de Piper over het Hexelse Flier, ter ere van de gebeurtenis 75 jaar geleden.

Programma wapendropping

Het programma op 13 september ziet er verder als volgt uit:

18.00 uur        terrein open

18.30 uur        start muzikaal voorprogramma

19.00 uur        start openluchtspel

21.00 uur        start gevarieerd muziekprogramma

23.00 uur        einde programma

De wegen zijn tijdens de voorstelling voor het grootste deel afgesloten voor alle verkeer. Bezoekers kunnen vanaf Hoge Hexel alleen via de Flierweg het terrein bereiken. Vanaf Daarle lukt het om via de Piksenweg en vervolgens de Loomsweg ‘Bericht voor Groote Jan’ te bezoeken. Er is ruim voldoende gratis parkeergelegenheid.

Projectgroep Bericht voor Groote Jan

Andere activiteiten die de projectgroep organiseert zijn onder andere: het boek ‘Bericht voor Groote Jan’ opnieuw uit te geven, deze wapendropping, verhalen te vertellen in de Keet (Keetbezoek) en een tentoonstelling. Het doel van de projectgroep uit Daarle is het doorgeven van verhalen van onderdrukking, verzet en bevrijding in de aanloop naar het herdenken en vieren van 75 jaar vrijheid volgend jaar in 2020.

Reacties

Het boek ‘Bericht voor Groote Jan’ is vanaf aanstaande zaterdag voor slechts €25,- verkrijgbaar bij boek en kantoorvakhandel Reterink Wierden. 

Reserveren? Stuur dan een een mailtje naar info@boekhandelreterink.nl