Algemeen

Vriezenveen 650 jaar bedankt

VRIEZENVEEN - Een feest organiseren ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan van Vriezenveen met als motto: ‘Vjenne wat aons’ was voor de organisatie het uiteindelijke doel, een feest waar zelfs bewoners van Vriezenveen over 50 jaar met fijne herinneringen op kunnen terugkijken. In juli 2018 werd door de commissie bestaande uit Jacqueline Fikkert, Henk Stegeman, Rik Pape, Dick Eshuis, Jan Koppelman en Jan Bladder een stichting opgericht met dat ene doel (foto).

Op 12 september 2018 werd door de stichting voor het eerst de bevolking van Vriezenveen hierbij betrokken, in het gebouw van CCK2 konden vertegenwoordigers uit verschillende maatschappelijk instanties zoals scholen, ondernemers, buurtverenigingen en sportverenigingen ideeën communiceren hoe zij een ideale invulling van de feestperiode zagen. Deze ideeën zijn later door de stichting voorzichtig omgezet in min of mee definitieve plannen. Plannen om te komen tot onder andere een grote reünie voor ouderen en jeugd, een theateravond met Vriezenveense artiesten, sportwedstrijden voor jeugd en volwassenen, de eerste zondag hebben vier kerken gezamenlijk een soulfoodbrunch georganiseerd en in de avond een jeugddienst. De lokale fotograaf heeft vrij naar Rembrandt een ‘Vjennelacht’ samengesteld uit bekende Vriezenveners. Een optocht met oldtimer voertuigen en als daverend slot een knallend feest met Douwe Bob, Lange Frans met een Vriezenveens volkslied, The Crooxs en als klap op de vuurpijl Tony Junior.

Over elk van de activiteiten hebt u veel kunnen lezen op Facebook, op de eigen webpagina en natuurlijk in de weekbladen. Zij hebben geholpen om Twenterand en in het bijzonder Vriezenveen positief op de kaart te zetten. Het feest is over, de straatversiering is opgeruimd en de vlaggen worden binnengehaald, de feesttent is verwijderd en het Manitobaplein teruggegeven aan de gemeente. Met wel een beetje weemoed sluit de commissie haar werkzaamheden af, maar samen kunnen we terugkijken op een geslaagd feest met activiteiten voor iedereen van de bevolking. In meerder publicaties is de saamhorigheid in Vriezenveen genoemd en geroemd, het doel dat de stichting zich had gesteld is gerealiseerd.

“Rest ons iedereen te bedanken voor de aanwezigheid tijdens de activiteiten. Vanzelfsprekend bedanken wij ook de vele vrijwilligers, de ondernemers en de sponsoren, zonder wie dit allemaal niet mogelijk was geweest. De bevolking die geholpen heeft Vriezenveen te versieren met eigen middelen of in ieder geval met het uitsteken van de speciale Vriezenveen 650 jaar vlag. Ook de samenstelling en verspreiding van Waver ’t Vjenne huis aan huis met veel artikelen geweid aan 650 jaar Vriezenveen is enthousiast ontvangen door de bevolking Laten we samen het nu ontstane gevoel in Vjenne bewaren en uitkijken naar het eerstkomende evenement wat ons allen bindt. Wij herdenken in april/mei 2020 het feit dat we 75 jaar geleden zijn bevrijd en onze vrijheid terugkregen. Een plan om een nu nog naamloos plein te benoemen naar een van Vriezenveens grootste zonen Derk Smoes is in gang gezet, een mooie aanleiding voor een plechtige onthulling in het voorjaar van 2020. In Vriezenveen is er meer dat ons bindt, dan dat ons scheidt. Vjenne wat aons” besluit Jan Bladder.