Algemeen

Thea Kroese: “Belangstelling voor streektaal is gigantisch!”

VROOMSHOOP – “De belangstelling voor de streektaal, of beter het Nedersaksisch, is gigantisch! Ik kan wekelijks wel op pad voor zaken die met streektaal te maken hebben” dat zegt Thea Kroese uit Vroomshoop. Eerder dit jaar kreeg ze de Twentse Taalpries 2022 uitgereikt [zie foto] en Femke Nijboer [universitair UT-docent] de aanmoedigingsprijs.

 

En op die Twentse Taalpries is ze enorm trots. Maar niet zozeer voor zichzelf, al staat ze nu in een illuster rijtje. Ze is er meer trots op vanwege het feit dat met de Twentse Taalpries de organisatie wil laten zien dat streektaal er toe doet. Thea Kroese zegt: “Dat je met het Nedersaksisch hetzelfde kunt als met de Nederlandse taal, dat is waar ik voor sta! Alles van de hele wereld komt bij ons binnen, maar dingen van ons eigen land en onze eigen streek weten we vaak niet.” En dat Thea Kroese staat voor het Nedersaksisch laat ze ook de komende tijd weer zien. Met ‘Streektaal in stijl’ en ‘Steen voor Steen’ timmert ze, samen met anderen, weer behoorlijk aan de weg.

Streektaal in stijl

Streektaal in stijl is een anders-dan-anders theatervoorstelling in Het Punt in Vroomshoop op vrijdag 23 september om 20.00 uur. Theo Kroese zegt: “Soms is het meer dan interessant om eens op een andere manier naar onze streektaal te kijken. De belangstelling ervoor is sinds de officiële erkenning in 2019 door de Nederlandse staat en door de Europese Unie enorm toegenomen. Sinds dat jaar is het Nedersaksisch onze officiële derde taal.”


Op die avond zingt bas-bariton Albert Wessels heel bijzondere liederen in streektaal. Wat te denken van “ If I was a rich man, het Dorp, Go tell it On the mountains en You never walk alone.” Het dubbelkwartet in G-groot onder leiding van Caspar Rodijk staat garant voor prachtige versies van “ Let it be, Bridge over troubled water, To my fathers house, Teach your children, het Dorp en nog veel meer” Alle liederen zijn vertaald in het Nedersaksisch. Thea Kroese brengt de alom bekende humoristische sprookjes van Godfried Bomans tot leven in taal en woord van onze streek. De presentatie van de avond is in handen van……verrassing! Er is geen pauze, maar na voorstelling zeker even meelopen naar het Grand Café waar iedereen een attentie krijgt aangeboden.

Steen voor Steen

Wat is en blijft het een goed gevoel dat Levend Vroomshoop de geschiedenis van deze streek naar de bewoners toe mag brengen. Een nieuwe theatervoorstelling die op een indringende manier de laatste eeuw weer terugbrengt in ons geheugen. Levend Vroomshoop realiseert een voorstelling waarbij het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop dit verhaal naar u toezingt op de nieuw gecomponeerde muziek van Gezinus Veldman met de prachtige poëtische teksten van Marga Kool. Soms hoor je de viool van Hrayr Ter Sagsyan uit Vriezenveen zingen, soms huilen. Soms spat de zang van het vocaal ensemble Luxlaudé in het rond, soms vertedert ze. Nog meer valt er te vertellen. Albert Wessels doet dat zingend en Bart-Jan Harmsen doet dat belerend en Thea Kroese vertelt.

Voorstellingen in Het Punt te Vroomshoop op 30 september, en op 1, 14 en 15 oktober. Kaarten inclusief programmaboekje à € 18,50 te bestellen bij: info@levendvroomshoop.nl , via www.levendvroomshoop.nl , of bel secretaris Klaas Dragt: 0546-642191.