Algemeen

Teler Gerard Vrielink schenkt Nederlandse blauwe bessen aan zorgpersoneel

TWENTERAND / ALMELO - Op vrijdag 8 mei werd blauwe bessenteler Gerard Vrielink in het ZGT Almelo opgenomen met de ziekte van Weil. Hij komt op de afdeling IC te liggen, waar per toeval de blauwe bes als centraal thema gekozen is. Vrielink wordt goed verzorgd en is inmiddels weer helemaal opgeknapt. Hij wilde het zorgpersoneel graag bedanken. Als Simply the Bes (het telerscollectief waar Vrielink bij aangesloten is) met de campagne ‘Blauw voor jou’ komt, weet Vrielink wat hem te doen staat. “Op 15 juli schonk ik Nederlandse blauwe bessen aan de afdeling IC van ZGT Almelo! Enerzijds om ze te bedanken voor de goede zorgen, anderzijds om ze een hart onder de riem te steken na de afgelopen coronaperiode.”

Op vrijdag 8 mei werd blauwe bessenteler Gerard Vrielink ernstig ziek. In deze tijd wordt dan meteen gedacht aan Corona, maar Vrielink bleek de ziekte van Weil te hebben. Hij komt, in de enorm drukke coronaperiode, op de afdeling IC van het ZGT in Almelo te liggen. “De IC afdeling stond toentertijd volledig in het teken van Corona. Toch kregen ook andere patiënten, waar ik er dus een van was, de volledige aandacht. Ik ben ontzettend goed verzorgd en ondanks de drukte bleven de zusters en broeders geïnteresseerd in mij”, vertelt Vrielink. “Ze vroegen bijvoorbeeld allemaal wat voor werk ik deed. Als ik dan vertelde dat ik blauwe bessenteler ben, waren ze stuk voor stuk positief verrast. En allemaal gaven ze aan de Nederlandse blauwe bes heerlijk te vinden en deze in het seizoen volop te kopen. Dat maakt je dag als patiënt dan echt weer goed.” Het toeval wil dat de IC afdeling in Almelo ook nog eens volledig gethematiseerd is met blauwe bessen. “Op het briefpapier, in de gangen, de agenda’s… Overal zag ik blauwe bessen. Er hing zelfs een foto van blauwe bessen op mijn kamer. Ik kwam gewoon niet los van mijn werk”, grapt Vrielink.

Bedanken
Inmiddels is Vrielink volledig hersteld en wordt er op zijn bedrijf, de Greftenhoeve, volop geoogst. “Tijd om de afdeling IC op passende wijze te bedanken!” Maar op welke manier dat moest gebeuren, wist de teler nog niet. Tot Simply the Bes, het collectief waar Vrielink bij is aangesloten, de campagne ‘Blauw voor jou’ lanceerde. Dat werd gedaan om de consument ondanks de maatregelen toch te laten genieten van de Nederlandse blauwe bes in het seizoen, om de vele gezondheidsvoordelen toe te lichten én om bewustwording te creëren over lokaal eten. Blauwe bessentelers schenken dit seizoen gedurende vier dagen Nederlandse blauwe bessen aan een specifieke maatschappelijke doelgroep die het de afgelopen periode heeft verdiend. Op woensdag 15 juli was het personeel uit de zorg aan de beurt. “En toen viel alles op zijn plek. Door deel te nemen aan deze campagne draag ik de boodschap van Simply the Bes uit én kon ik de verpleegkundigen op de IC afdeling een hart onder de riem steken. Dat hebben ze wel verdiend na de afgelopen periode. Enerzijds omdat ze zo goed voor mij hebben gezorgd, maar nog veel meer omdat ze het laagste sterftecijfer van Nederland hebben behaald in Coronatijd!” Vrielink was woensdag 15 juli in ZGT Almelo te vinden om Nederlandse blauwe bessen te schenken aan de medewerkers van de IC afdeling. “Ik gun het deze harde werkers om te genieten van de lekkere en gezonde Nederlandse blauwe bes!”

De medewerkers op de afdeling waren heel blij met de bessen en vonden het een geweldig gebaar.