Algemeen

Stilte en bulderende lachsalvo’s wisselen elkaar af bij Codename Zipper

DEN HAM - Zo’n 1500 mensen hebben inmiddels genoten van het locatietheaterspektakel Codename Zipper, dat deze weken wordt opgevoerd rondom de Brink in Den Ham. Bij indrukwekkende oorlogsscènes is het muisstil en zijn alleen de vogels in de pastorietuin hoorbaar. Op andere momenten klinkt er weer een bulderende lach, want er zit ook zeker humor in het stuk verweven. Komende vrijdagavond en zaterdag staan de volgende voorstellingen gepland. Alle ruim 2500 kaarten zijn inmiddels uitverkocht.

Er heerst een leuke spanning op de Brink als de bezoekers zich verzamelen voor Codename Zipper. Sommigen hebben al gehoord hoe mooi en indrukwekkend het is. Anderen laten zich nog verrassen. In de verte klinkt het geluid van een brommer. Dat blijkt “brommernozem” Daan te zijn, die op zoek is naar de Hammer oorlogsverhalen, waar zijn opa Klaas nooit iets over wilde vertellen. Die sloeg dicht. Hij had teveel gezien en meegemaakt. Het publiek wordt volledig meegenomen in het verhaal van Dambusterpiloot Les Knight, het Joodse onderduikmeisje Lieneke, het verraad van het Hammer verzet en het onbeschrijflijke horrorverhaal dat zich een dag na de bevrijding van Brinkdorp Den Ham afspeelt aan de Slenke. En Daan, die krijgt antwoord op alle vragen waar zijn opa Klaas nooit antwoord op kon geven.

Codename Zipper is een unieke combinatie van zo’n 40 acteurs, die in het verhaal telkens afwisselen tussen nu en 77 jaar geleden. Met prachtige muzikale ondersteuning van muziekvereniging Juliana, trompettist Geerhard Abma, organist Bram Jaspers en de kerkklokken van de Hervormde Kerk. Na anderhalf uur is er vooral applaus en waarderende woorden. Nog onder de indruk loopt het publiek langs de kerk naar de brink voor het bevrijdingsfeest.

Komend weekend vinden de laatste drie voorstellingen plaats. Maandag 9 mei is er nog één editie voor de hoogste groepen van de Hammer basisscholen.