Algemeen

Rhodé zet zich samen met Stichting Energy4All in voor bekendheid en medicijn energiestofwisselingsziekten

VRIEZENVEEN - Op zaterdag 18 september 2021 doet Rhodé Berkhoff mee aan de MITO Estafette. De MITO Estafette is een tocht door Nederland langs 58 MITO Hart Punten om families te verbinden die te maken hebben met een energiestofwisselingsziekte (ook mitochondriële ziekte of mito genoemd). 

Vooral kinderen worden hard getroffen door deze ziekte. Bij de ernstige vormen overlijdt 50% van de kinderen voor hun 10e levensjaar. De estafette is van zaterdag 18 tot en met zondag 26 september en wordt georganiseerd door Stichting Energy4All, een stichting die het medicijnonderzoek in Nijmegen ondersteunt. Dit onderzoek is al vergevorderd. Dat geeft hoop. Het potentiële medicijn wordt momenteel getest door kinderen. De tocht bestaat uit vier routes die samenkomen bij de finish in Nijmegen.  

Het estafettestokje komt op zaterdag 18 september aan in Vriezenveen. Hier woont Rhodé Berkhoff en zij mag als eerste het groene hart 'stokje' doorbrengen naar Langeveen, ter nagedachtenis van een lotgenoot. Rhodé zal een deel van deze route op haar step afleggen en een stukje met de auto, omdat het anders toch wel erg ver is. Rhodé heeft zelf ook een energiestofwisselingsziekte, genaamd mitochondriële myopathie. Dit is een van de vele soorten energiestofwisselingsziekten. 

Bekendheid van energiestofwisselingsziekten 
Het is niet toevallig dat juist in deze periode de MITO Estafette georganiseerd wordt. In de derde week van september wordt de World Mitochondrial Disease Week gehouden. Dat is wereldwijd een week waarin extra aandacht wordt gevraagd voor energiestofwisselingsziekten. In deze week worden ook veel gebouwen groen verlicht om bekendheid te geven aan deze ziekten.  

Nu krijgen mensen bij de diagnose nog te horen dat er geen enkel medicijn is. Dat is onacceptabel en moet in de toekomst echt anders. Daarom zet stichting Energy4All zich volop in voor het medicijnonderzoek. Hoe kun jij helpen?  

Doneren
Je kunt een donatie plaatsen via onze actiepagina https://actie.energy4all.nl/team/mito-hart-punt-rhode-vriezenveen. Ieder bedrag helpt ons weer een beetje dichter bij het gewenste medicijn te komen. En hier komen ze inmiddels steeds verder mee, de onderzoekers mogen nu namelijk testen op kinderen met deze ziekte. Dus de eindstreep komt steeds meer in zicht!

Energy4All Loterij
Vanaf 2 september kan je mij ook steunen met het kopen van een lot van de Energy4All Loterij. Het hele bedrag van € 5, - per lot wordt aan het einde van de MITO Estafette opgeteld bij mijn opbrengst. Koop een lot, vul onze naam in (Rhodé - Vriezenveen) en wie weet win je ook nog een hele mooie prijs. Meedoen kan via: https://energy4all.nl/energy4all-loterij

Mobieltjes en andere elektronica inzamelen
Sinds begin dit jaar zamelen wij (oude) mobiels en andere elektronica in. Inmiddels hebben we al meer dan 1.500 mobieltjes ingezameld. Dit laten we recyclen door WeCollect en de opbrengst hiervan gaat rechtstreeks naar Stichting Energy4All. Heb jij ook nog (oude) mobieltjes of elektronica en wil jij ons op deze manier steunen? Dan kan je deze inleveren bij ons HART punt. Ook mag je het in de box van Energy4All onder de overkapping deponeren of versturen naar Linthorstlaan 57, 7671 GW te Vriezenveen.

U bent van harte uitgenodigd om aanwezig te zijn bij het MITO Hart Punt op de route. Meer informatie over de MITO Estafette vindt u op de website van Energy4All https://actie.energy4all.nl/project/mito-estafette-2021