Algemeen

Rhodé Berkhoff (17) verzamelt mobieltjes voor medicijn voor haar zeldzame ziekte

VRIEZENVEEN – Rhodé Berkhoff is in april 2020 begonnen met het verzamelen van mobieltjes om geld in te zamelen voor het ontwikkelen van een medicijn voor energiestofwisselingsziekten. In deze periode heeft Rhodé wel meer dan 1.000 mobieltjes ontvangen die verwerkt zijn door WeCollect, waarvan de opbrengst naar Stichting Energy4All zijn gegaan.

“We willen iedereen hartelijk bedanken die op deze manier een bijdrage heeft geleverd aan het ontwikkelen van een medicijn voor deze ziekten!”, schrijft Hans Berkhoff namens de familie.

Rhodé heeft zelf ook een energiestofwisselingsziekte, genaamd mitochondriële myopathie. Dit is een van de vele soorten energiestofwisselingsziekten. Elke week worden er kinderen geboren met een energiestofwisselingsziekte. Simpel gezegd hebben kinderen en volwassenen met een energiestofwisselingsziekte een defecte batterij. De batterij laadt heel langzaam op, is maximaal halfvol, snel weer leeg en beschadigt het lichaam met zijn afvalstoffen. Het falen van een normale energievorming leidt tot een verstoring van de organen en weefsels. 

Bijdragen zoals deze zijn erg belangrijk, aangezien er zonder medicijn slechts 50% van de kinderen de leeftijd van 10 jaar behaald en 70% nooit volwassen zal worden. Vanuit de farmaceutische industrie is er is er weinig belangstelling voor de ondersteuning van het onderzoeken naar een medicijn. Daarom zet Stichting Energy4All zich in om geld in te zamelen om op deze manier een medicijn te ontwikkelen tegen energiestofwisselingsziekten.

“Rhodé is nog lang niet klaar met verzamelen! Ze wil nog meer mobieltjes verzamelen, zodat het medicijn sneller op de markt is. Help jij hierbij mee? Heb je een oud mobieltje thuis liggen, dan kun je deze inleveren op het volgende adres: Linthorstlaan 57, 7671 GW Vriezenveen. Onder de overkapping staat een box van Energy4All. Ook zou je een bedrag kunnen doneren via de website van Energy4All”, aldus de familie Berkhoff.