Algemeen

Opzienbarende theaterproductie Steen voor Steen nadert met rasse schreden

VROOMSHOOP - Stap voor stap krijgt de komende productie Steen voor Steen onder auspiciën van de stichting Levend Vroomshoop steeds meer vorm en inhoud. De opvolger van de zo succesvolle productie “De Winterkraaien” heeft alles in zich om weer een echte publiekstrekker te worden. Bij De Winterkraaien was het gelijknamige boek van Aar van de Werfhorst de leidraad en de opmaat voor maar liefst 18 druk bezochte voorstellingen.

Deze keer leidde een oorspronkelijk idee van Jannes Kamphuis tot het script. Als gewezen boer in Den Ham en Geerdijk is Jannes vertrouwd met de natuur en wat die voortbrengt.

Omgewoelde stenen in de aarde vertellen het levensverhaal van deze streek met armoede, liefde ziekte, dood, oorlog, vrede, welvaart en standsverschillen. Door die stenen loopt een barst, die de samenleving tussen zand en veen symboliseert. Verschillen en overeenkomsten, ook datgene dat mensen scheidt en uiteindelijk bindt.

Jannes Kamphuis herkende en onderkende ons eigen levensverhaal in dit gebied waarin we wonen, leven en werken. Hij ging met zijn idee als lid van het Christelijk Mannenkoor Vroomshoop naar dirigent en arrangeur Gezinus Veldman in Vroomshoop. Die zag volop mogelijkheden voor een nieuwe theaterproductie en zocht contact met de bekende Drentse tekstschrijver en dichter en tevens oud-inwoonster van Vroomshoop: Marga Kool. De reeds bestaande samenwerking tussen dit creatieve tweetal werd vernieuwd en Marga Kool zorgde voor prachtige doorleefde en aansprekende teksten voor “Steen voor Steen”.

Het geheel is in beeldende taal verwoord op een wijze, die het hart raakt. Gezinus Veldman arrangeerde de bijbehorende muziek en het mannenkoor bevindt zich nu na De Winterkraaien in de aanloop naar een volgende muzikale krachttoer in het theater. Intussen zijn er al de nodige zangrepetities geweest, ook samen met solisten. Met elke repetitie groeit de overtuiging dat dit een prachtige uitvoering gaat worden. Het koor heeft al gerepeteerd met het vocaal ensemble Luxlaudé met zangeressen uit Den Ham, Ommen en Vriezenveen; en met de eigen solist bariton Albert Wessels uit Vroomshoop en dat belooft veel.

Thea Kroese uit Vroomshoop neemt eveneens als bij De Winterkraaien weer de vertellingen voor haar rekening. Bart-Jan Harmsen uit Den Ham is als spreker duider van de historische context van het verhaal. Behalve zijn optreden als dirigent en muzikaal leider bespeelt Gezinus Veldman de piano, terwijl violist Hrayr Ter-Sagsyan uit Vriezenveen voor de muzikale omlijsting zorgt van “Steen voor Steen”.

De eerste vier theatervoorstellingen zijn gepland op vrijdagavond 30 september, op zaterdagavond 1 oktober, op vrijdagavond 14 oktober en zaterdagavond 15 oktober 2022 in Het Punt te Vroomshoop. Voor het reserveren van entreekaarten à € 18,50 per stuk, inclusief het programmaboekje, kan gemaild worden met: info@levendvroomshoop.nl. Ook kan gebeld worden met Klaas Dragt, secretaris van de organiserende stichting Levend Vroomshoop: 0546-642191. Doe dat op tijd, want vol is vol. Om alvast wat in de stemming te raken en sfeer te proeven: https://youtu.be/ysLdEr4bvXc.