Algemeen

Ondanks coronabeperkingen toch tachtigste verjaardag vieren met vrienden en familie

DEN HAM - Zwaantje Kroeze uit Den Ham dacht dat haar tachtigste verjaardag vrijwel ongemerkt voorbij zou gaan in deze coronatijd, maar daar dachten haar kinderen anders over. In alle stilte hadden ze een heus defilé voor haar georganiseerd. Vorige week was het een komen en gaan langs de Brinkstede en gaven familie, vrienden, buren en een enkele onverwachtse voorbijganger acte de préséance. Toeters, bellen, verkleedpartijen en zelfs vuurwerk werd uit de kast getrokken om Zwaantje een onvergetelijke dag te bezorgen.

 

In de vroege ochtend had Zwaantje haar man nog laten weten zich niet echt jarig te voelen, maar daar kwam snel verandering in toen rond tienen, voor hen onverwachts, de kleinkinderen voor de deur stonden. Met een strijkplank tussen hen in werd op gepaste afstand koffie gedronken en taart gegeten. Nietsvermoedend stonden Zwaantje en haar man Gait gezellig te keuvelen terwijl ondertussen het balkon werd versierd. Om half elf werd de jarige weer naar binnen gelokt met de mededeling dat er in deze coronatijd niet te lang met opa en oma gebabbeld mag worden.

 

Alleen al het versierde balkon legde Zwaantje het zwijgen op. Dit had ze niet verwacht en ze begreep toen ook nog niet waarom er een 10 meter lange regenpijp aan de reling was vastgemaakt. Maar het duurde niet lang voordat dat duidelijk werd want ineens barste het getoeter, gezang en gekletter met pannendeksels los en kwamen de buren van de Brinkstede verkleed en gewapend met een spandoek langs lopen. Al snel gevolgd door (schoon) broers en zussen (waarvan er eentje zich in oude klederdracht had gestoken!), (achter) neven en nichten met toeters en ballonnen, de dames van de zwemclub met een handdoek om de schouders, de buren uit Egede, oude bekenden en zelfs groep 8 van de nabijgelegen lagere school De Smithoek kwam de jarige toezingen.

 

Bloemen werden met behulp van een verlengde hooivork omhooggehouden en aan Zwaantje aangeboden en het gazon onder het balkon lag al gauw vol met cadeaus, bloemen en kaarten. Aan het eind was er zelfs nog vuurwerk te bewonderen! Zwaantje en haar man keken hun ogen uit en waren er beduusd van. Zwaantje wist de eerste paar minuten niet wat te zeggen en dat gebeurt niet vaak! Zwaantje, haar man, kinderen en al hun gasten op afstand hebben enorm genoten van dit misschien wel eerste defilé in Den Ham.

 

En die 10 meter lange regenpijp? Die was er zodat Zwaantje iedereen toch ook nog kon trakteren. Gait gooide met de regelmaat van de klok in aluminium verpakte soesjes door de buis die onderaan door de gasten konden worden opgevangen. Waren zij ook niet voor niets gekomen!