Algemeen

Meldpunt Eenzaamheid Twenterand wederom in de schijnwerpers

TWENTERAND - Nadat eind vorig jaar het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport het Twenterandse eenzaamheidmeldpunt tot landelijk voorbeeld bombardeerde, stond deze week het Meldpunt Eenzaamheid Twenterand (kortweg MET) wederom volop in de belangstelling. Deze keer in de YouTube-uitzending ‘Webcast Eenzaamheid, Spotlight lokale aanpak’.

Er werden diverse vragen rondom eenzaamheid in Twente beantwoord. Extra aandacht kreeg het Twenterandse meldpunt eenzaamheid ofwel MET; het eerste en enige eenzaamheidsmeldpunt tot nu toe in Twente. Met een uniek concept.

Steeds vaker horen we dat eenzaamheid toeneemt. Maar wat is eenzaamheid eigenlijk precies? En wat kunnen we eraan doen? In de uitzending kregen diverse Twentse initiatieven aandacht, waaronder het MET. Discha Langeler [foto], projectleider ZorgSaam Twenterand, lichtte de werkwijze toe. Ze benadrukte dat zo’n meldpunt alleen niet dé oplossing is. “We moeten het met elkaar aanpakken. Eenzaamheid krijgt veel aandacht, maar het is nog steeds niet geaccepteerd.” Haar oproep is om eenzaamheid niet “te zwaar” te maken en “altijd bespreekbaar”.

MET
MET is het meldpunt waar inwoners van de gemeente Twenterand allerlei vragen kunnen stellen op het gebied van eenzaamheid, welzijn en zorg. Een plek waar men eenzaamheid kan melden en ondersteuning kan vragen. Naast deze persoonlijke ondersteuning is er ook een website MET. Hier kunnen inwoners en organisaties c.q. verwijzers informatie en nieuws vinden over eenzaamheid en het aanbod in Twenterand.

Persoonlijke verhalen
Op de website is extra aandacht voor persoonlijke verhalen van Twenteranders. Als aanvulling op de website en persoonlijke ondersteuning organiseert MET workshops en trainingen op maat voor inwoners, vrijwilligers en professionals. Doel is de kennis rondom eenzaamheid te vergroten, te herkennen en het bespreekbaar te maken. Meld u dus gerust aan! 

De uitzending terugkijken? Klik op de link https://youtu.be/Gftu5qoeVtY. Het Twenterandse actieplan ‘Samen ben je niet alleen’ is te vinden op: www.twenterand.nl/aanpak-eenzaamheid