Algemeen

Maak van je stoep een huiskamer voor de buurt!

TWENTERAND - Op zondag 12 september vieren we BuurtBankjesdag. Zeker dit jaar, waarin we nog nooit zoveel in onze eigen woonkamer hebben gezeten en zo weinig mensen hebben ontmoet, vinden wij het hoog tijd om de straat te vullen met gezelligheid en rumoer. Tover daarom jouw stoep om tot huiskamer voor de hele buurt. Zet een bankje op de stoep, sjouw de kamerplanten naar buiten, serveer iets lekkers voor jou en je buurt en organiseer samen een tekenwedstrijd, pubquiz, dansles of… wat je maar wil!

BuurtBankjesdag in Twenterand
Een bankje is een ontmoetingsplek voor de buurt. Zet een bankje voor je deur en zwaai naar de mensen die langslopen. ZorgSaam Twenterand roept alle buurten in de gemeente Twenterand op, om zijn of haar buurtbankje aan te melden. Wie weet staan wij zondag 12 september wel bij jouw buurtbankje. Wil je meedoen? Meld je bankje aan voor donderdag 9 september bij ZorgSaam Twenterand via 0546 – 481 456 of mail naar: contact@zorgsaamtwenterand.nl.

Waarom buurtbankjes?
De sociale cohesie in Nederlandse buurten neemt af. Coronamaatregelen versterken dit doordat er te weinig mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten. BuurtBankjes moedigt buurtbewoners aan om de publieke ruimte voor hun huis in te richten als permanente ontmoetingsplaats. Uit onderzoek blijkt namelijk dat 84 procent van de mensen die de stoep als verlengstuk van hun huis gebruikt een sterkere band met hun buren heeft. Zo versterken we samen de sociale cohesie, dringen we eenzaamheid verder terug, verminderen we de ongelijkheid en stimuleren we actief burgerschap. 

De stoep als ontmoetingsplek
80 proccent van het informeel contact tussen buurtgenoten vindt plaats in de ruimte tussen woning en straat, die grotendeels uit de stoep bestaat. Mensen die de stoep gebruiken, door bijvoorbeeld op een bankje te zitten, hebben veel vaker contact met hun buurtgenoten. Zo stijgt het aantal (geplande) afspraken met buurtgenoten van 16 procent naar maar liefst 62 procent!

Samenwerken
BuurtBankjes gelooft in verbinding en werkt daarom intensief samen met sociale organisaties, gemeenten en BuurtBankjeshosts in binnen- en buitenland. Samenwerkingen hebben als doel de verschillende doelgroepen te bereiken en enthousiasmeren. Ben je geïnteresseerd om met jouw initiatief samen te werken? Hou je van onverwachte ontmoetingen en mensen bij elkaar brengen? Wil je wat bijdragen aan de buurt? Meld je aan voor 9 september bij ZorgSaam Twenterand via 0546 481 456, samen maken we er een gezellige BuurtBankjesdag van.