Algemeen

Jan en Heleen Scherphof gaan hardlopend de strijd aan tegen armoede

ALMELO / VRIEZENVEEN – Het Vriezenveense paar Jan en Heleen Scherphof houden vrijdagavond 15 november een luxueus 5-gangen diner, voor de stichting Compassion. De opbrengst van deze avond, die gehouden wordt bij Soweco in Almelo, komt ten goede aan de allerarmsten op Sumba, Indonesië.

Jan en Heleen hebben vorig jaar deelgenomen aan een Muskathlon in Indonesië, waar de deelnemers een marathon wandelen, hardlopen of mountainbiken. “We kregen de gelegenheid om in contact te komen met de lokale bevolking en hebben verschillende projecten van Compassion bezocht. Armoede verscheurd gezinnen en zet aan tot mensenhandel. Ik heb de beelden gezien, heb de kinderen in mijn armen gehad, de verhalen gehoord. Ik heb geproefd en geroken hoe het is om in armoede te leven”, begint Heleen haar verhaal.

 

Heleen heeft vorig jaar 63 kilometer gelopen, haar man Jan heeft de marathon gelopen. “Ja het was heel zwaar, het is veel warmer en benauwder daar. In Nederland heb ik maximaal 50 kilometer gelopen. De laatste kilometers wilde ik in Indonesie op karakter afleggen. En naar mijn beleving heb ik zelfs nog beter gelopen. Je hebt daar steun aan elkaar en je weet waar je het voor doet. Je loopt in barre omstandigheden; ik heb de hele nacht doorgelopen tot half twee in de middag. Maar wat die kinderen daar moeten doormaken is nog veel erger.”

 

Van pastor Alex hoorden ze namelijk over de kinderhandel op Sumba. “We hoorden dat kinderen op straat worden gezet, overgeleverd aan de onveiligheid van de straat. Of ze worden verkocht, omdat ouders geen geld hebben om hen te onderhouden. Kinderen worden verhandeld, veelal voor de seksindustrie. De ouders ontvangen 60 dollar voor het verkopen van hun kind. Bij het inzegenen van een nieuwe woning wordt daar een varken geofferd. Een varken in Indonesië kost ook 60 dollar. Heel schrijnend!”

 

Om deze kinderen en kinderen die in extreme armoede leven te helpen, heeft Compassion verschillende projecten. “Ze ondersteunen kinderen en hun ouders door de kinderen op te vangen en onderwijs te bieden. Daarnaast zijn er ook lokale voorgangers die straatkinderen van de straat halen en hen onderdak te bieden. Hier is veiligheid voor deze kinderen, deze is op straat ver te zoeken.”

 

Vorig jaar heeft het stel ruim 27.000 euro bij elkaar weten te halen, mede namens de hervormde kerk in Vriezenveen en veel individuele gemeenteleden. “Hiermee kan het leven van zeker 27 kinderen ingrijpend veranderd worden. Ze krijgen onderwijs, medische zorg en een warme maaltijd.”

 

Jan en Heleen willen volgend jaar juni opnieuw een helpende hand bieden. “We willen proberen tien of meer kinderen uit de armoede redden.” Hiervoor is zo’n 10.000 euro per persoon nodig. De reis bekostigt het stel zelf. Alle donaties die zij ontvangen zijn volledig ten gunste van de Compassion projecten. Jan en Heleen hebben verschillende acties opgezet om geld in te zamelen. Zo zijn er al arretjescakes verkocht voor moederdag, wandborden en jam verkocht op de Boerenmarkt in Vriezenveen en heeft het stel op de rommelmarkt gestaan.

 

Op 15 november is er een benefietdiner bij Soweco aan de Plesmanweg 15 in Almelo. Gasten betalen 39,95 euro per persoon en ontvangen hiervoor een luxueus 5-gangen diner, inclusief drankjes. Tussen de gangen van het diner zal er een muzikale omlijsting zijn en wordt er informatie gegeven over het project. Ook zijn er prachtige cadeaus bij de verloting: een luxe fruitmand, hairdesign pakket, heerlijke flessen wijn en een fotoshoot van Stefan Schipper. De inloop is vanaf 18.30 uur, het diner begint om 19.00 uur. Er is plek voor maximaal 120 gasten. Er zijn nog plaatsen vrij. Aanmelden kan tot en met woensdag via: www.scherphof.net of jan@scherphof.net.