Algemeen

Helsa de Jonge uitgezwaaid bij cbs ‘t Groeipunt

VROOMSHOOP - Liefst 45 jaar en 8 maanden in het onderwijs zitten erop als juf Helsa de Jonge van cbs ’t Groeipunt met pensioen ging op woensdag 1 april. Ze herinnert zich nog levendig hoe de beginjaren er uit zagen: “Er waren alleen maar kleuters op school, in elke groep liefs 33. Er werd heel veel gespeeld.”

Een hele andere tijd dan nu. “Als je voor 1 oktober 6 jaar was, mocht je naar de lagere school. De ontwikkeling van het kind deed er dan helemaal niet toe”, aldus Helsa. “Briefjes naar de ouders schreven we en dan deden we er een velletje carbonpapier tussen.” 

Op woensdag 31 maart werd Helsa met haar gezin ’s morgens eerst verrast met een heerlijk ontbijt, waarna de kinderen van haar groep 5 haar thuis kwamen ophalen met versierde fietsen. Zelf stapte Helsa met haar man en kinderen op een versierde fietstandem.

Dat de kinderen haar ophalen bij huis is op zich bijzonder. “Ik heb altijd in een andere wijk gewoond dan waar de kinderen woonden. Dus als ik thuis was, waren daar de kinderen niet en had ik genoeg privé. Bij het boodschappen doen kwam ik vaak wel kinderen tegen. Die vinden het gek om juf in het wild tegen te komen. Juf is voor hen toch wel onderdeel van school. Het plaatselijke zwembad bezoek ik maar niet.”

Regende cadeautjes
Bij aankomst op school stonden de kinderen van haar groep 4 op het plein klaar met versierde bogen. In de school werd door de onderbouw en daarna de bovenbouw een speciaal voor deze dag gecomponeerd lied gezongen door de kinderen, op de wijs van ‘Het land van Maas en Waal’. De rest van de ochtend bestond uit allerlei activiteiten in de klassen, die allemaal door Helsa en haar gezin werden bezocht. Terwijl buiten de zon volop scheen en het prachtig weer was, ‘regende’ het binnen cadeautjes en waren er spelletjes waar Helsa in haar rol als juf enthousiast aan meedoet. Aan het eind van de morgen werden nog enkele grote cadeaus aangeboden door alle kinderen en collega’s.

High tea
Direct nadat de kinderen vrij waren, was er voor Helsa en haar gezin een high tea georganiseerd. Elk kwartier schoven er enkele collega’s aan. Vanwege het geweldig mooie weer vond de high tea buiten plaats. Helsa geniet en blikt ook terug op de afgelopen jaren.

“Wat me altijd bij zal blijven, zijn de reacties van de kinderen, de warmte die ze uitstralen. ‘Juf mag ik een knuffel?’ Ook de drie verhuizingen met de school blijven op mijn netvlies staan.” Helsa vervolgt: “De gezelligheid binnen het team, de belangstelling voor elkaar, de steun die ik kreeg toen ik ziek was, het blijft me zeker bij.” 

Drive thru
Halverwege de middag was er een drive thru georganiseerd, waarbij iedereen langs de weg afscheid kon nemen van Helsa. Het was verrassend te zien hoeveel mensen de moeite nemen om te komen. Mensen hebben zelfs hun auto versierd en samen met de versieringen langs de weg is het één grote feestvreugde. De dag werd afgesloten met een film van de collega’s en een proost op Helsa. Daarna is het dus echt: het pensioen gaat beginnen!

Echte besef moet nog komen
Helsa kijkt met veel genoegen terug op deze dag en geeft aan dat het echte besef nog moet gaan komen. De komende dagen zullen gevuld zijn met kaarten lezen en cadeaus uitpakken. De school en het onderwijs zal ze zeker gaan missen, maar ze realiseert zich ook dat het zo goed is. Het past bij Helsa om haar collega’s (en daarmee alle onderwijsgevenden) wat tips mee te geven: zet het digibord eens uit en ga vertellen of poppenkast spelen, blijf dicht bij de kinderen en laat ze veel spelen, blijf plezier houden in het lesgeven want het genieten begint niet pas als je met pensioen gaat.

Uw reactie