Algemeen

HANNELORE – HET MEISJE UIT DE SEKTE

HET VERHAAL

Hannelore groeide vanaf haar derde op in de sekte ‘Gemeente Gods’, waar haar ouders actief lid van waren. Haar leven speelde zich grotendeels af binnen de muren van een oud klooster in Nederland. Vijftien jaar lang werd ze gehersenspoeld en leefde ze in haar eigen wereld. De charismatische en zichzelf ‘Profeet ’noemende sekteleider Sipke Vrieswijk voerde met zijn partner Aagje een waar schrikbewind. Niemand was veilig.

Dit boek biedt een unieke blik op het leven in een sekte. Wat gebeurt daar precies? Wat doen de leden de hele dag? Wat drijft de sekteleider(s)? Hoe gaat hij om met zijn volgelingen en hoe krijgt hij voor elkaar dat ze doen wat hij wil? In hoeverre kan de politie mogelijke misstanden aanpakken? Al deze vragen worden beantwoord. Auteur en onderzoeker Frank Krake ontdekte tientallen nooit eerder gepubliceerde foto’s, die een inkijkje geven in het leven binnen de sekte.

Dit is een ongelofelijk maar volledig waargebeurd verhaal met de meest bizarre gebeurtenissen en plotselinge wendingen. Toen het einde nabij leek ‘ontvoerden’ de sekteleiders Hannelore naar Israël, Zweden en Cyprus. De Tubbergse politieagent Peter Withag ontving een bijzondere melding uit Geesteren, waar Hannelores moeder tijdelijk onderdak had gevonden. Hij ondernam meteen actie. Na jaren gevangenschap, drank en drugs bevrijdde de politie Hannelore, tegen haar eigen wil. Pas jaren later was Hannelore in staat om aangifte te doen bij Withag. Een internationale klopjacht op Vrieswijk en zijn partner begon.

Vanaf dat moment begint ook pas haar echte strijd. Het gevecht om opnieuw te leren leven, weer Hannelore te worden in een vrije wereld. Ze verhuist naar Twente en gaat wonen bij haar oom en tante die al die jaren voor haar vrijheid hebben gevochten. Met vallen en opstaan weet ze die strijd uiteindelijk te winnen. Nu leidt Hannelore (42) een gelukkig leven met haar grote liefde en vier kinderen en hoopt ze een voorbeeld te mogen zijn voor velen. Ze vertelt openhartig hoe het was om op te groeien in een sekte en ook hoe ze heeft geworsteld om weer te leren leven in de gewone maatschappij toen ze er na vijftien jaar eindelijk uit was.

 

SEKTES

Hannelores verhaal lijkt wellicht op een bizar incident, maar niets is minder waar. Anno 2020 zijn er alleen al in Nederland meer dan 80 sektes actief, met zo’n tienduizend volgelingen. Hoogstwaarschijnlijk ook bij u in de buurt. Dit betreft niet alleen religieuze sektes, maar ook trainings- en coachings-organisaties met alle sektarische kenmerken.

Hannelore wil met haar verhaal graag mensen waarschuwen, alert maken en hen signalen laten herkennen om meer ellende te voorkomen. 

                                           

OVER DE AUTEUR

Frank Krake (1968) studeerde Marketing Strategy aan de Rijksuniversiteit Groningen en publiceerde in een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift. Sinds 2013 schrijft hij boeken. Krake heeft meerdere bestsellers achter zijn naam staan, waaronder de bestsellers Menthol en De laatste getuige.

Van politieman Withag hoorde hij jaren geleden voor het eerst over een meisje dat mede door zijn toedoen uit de klauwen van een sekte was gered. Het verhaal intrigeerde hem en leidde uiteindelijk tot een kennismaking met Hannelore. 

Voor HANNELORE interviewde Frank Krake de hoofdpersoon tientallen keren. Ook sprak hij met vele direct betrokkenen in deze unieke en spraakmakende zaak, waaronder haar ouders, zus, voormalige sekteleden en de toenmalige politieagenten. Krake deed grondig archiefonderzoek in de juridische dossiers en rapporten van psychiaters, en haalde naast veel nieuwe informatie ook nooit eerder gepubliceerde foto’s over de sekte boven water die staan afgebeeld in het boek.

 

PRESENTATIE DOOR WITHAG, HANNELORE EN FRANK KRAKE OP

 8 MAART OM 14.30 UUR BIJ ’T OALE ROADHOES IN TUBBERGEN

 

LEZING VAN HANNELORE ZELF, POLITIEMAN PETER WITHAG EN AUTEUR FRANK KRAKE OP

10 MAART A.S. OM 20.00 UUR IN HET ONTMOETINGSCENTRUM - WIERDEN.

Kaarten via boekhandel Reterink

 

Paperback met flappen, 480 pagina’s incl illustraties en foto’s

Uitvoering: Luxe cover en steunkleur in binnenwerk

Uitgever: Uitgeverij Achtbaan

Formaat: 150 x 230 mm

Prijs: € 22,99

ISBN: 978 90 824 7642 2

NUR: 320/681