Algemeen

Gratis concert door Gezinus Veldman

Gezinus Veldman uit Vroomshoop
Gezinus Veldman uit Vroomshoop

VROOMSHOOP / HOOGEVEEN - Het Hoogeveens Christelijk Mannenkoor HCM komt helaas niet meer bij elkaar voor repetities of uitvoeringen sinds de corona-pandemie. Als gevolg van deze crisis zijn ook een aantal concerten en ook de première van het speciaal voor HCM geschreven muziekverhaal: “Lied van de vrijheid” niet kunnen doorgaan. Muziek maken onder leiding van dirigent Gezinus Veldman uit Vroomshoop speelt in het leven van de ruim 100 zangers van HCM een heel belangrijke rol. De wekelijkse repetitieavond is voor de leden van het koor dan ook een heerlijk avondje. Dat heeft alles te maken met de sfeer in het koor, maar zeker ook met het fenomenale pianospel van dirigent/pianist Gezinus Veldman. Tijdens de concerten van HCM staat vrijwel steeds ook één of meerdere pianosoli van hem op het programma en dat wordt door het publiek, maar ook door de recensenten steeds zeer gewaardeerd.

Het Hoogeveens Christelijk Mannenkoor HCM biedt als bemoediging in deze coronatijd een gratis, via het internet te volgen, concert aan dat gegeven wordt door Gezinus Veldman. Het concert wordt rechtstreeks vanuit de Grote Kerk in Hoogeveen uitgezonden op maandag 22 juni vanaf 19.30 uur en is te volgen via de kerk tv en via het internet: http://grotekerk.pknhoogeveen.nl.

Gezinus M. Veldman studeerde piano bij Pierre Ruhlmann aan het conservatorium in Enschede en volgde improvisatielessen bij Louis van Dijk. Hij is een begenadigd pianist die talloze concerten in binnen- en buitenland gaf en regelmatig meewerkt aan radio- en t.v.-programma’s. Gezinus Veldman is verder bekend vanwege zijn boeiende improvisaties maar ook vanwege de talloze arrangementen en composities.

Voor dit concert dat helaas zonder publiek gehouden wordt maar waar via internet heel veel publiek bij welkom is, is een programma met een verrassende variatie door Gezinus Veldman samengesteld. Hij bewerkte een aantal composities en zal op andere werken improviseren zoals bijvoorbeeld op Psalm 149. Er zullen klassieke werken van onder anderen Scarlatti en Czerny ten gehore worden gebracht maar ook het ontroerende Spiegel im Spiegel van Pärt en de Elegy van de Armeense componist Babajanyan. Gezinus maakte een aantal pianotranscripties en zal onder andere het voor velen bekende Recuerdos de la Alhambra van Francisco Tárrega en het Concierto d'Aranjuez van Jaoquin Rodrigo spelen. Maar er valt op 22 juni nog veel meer te beluisteren, te zien en vooral te genieten. Een internationaal programma is het dat gepresenteerd wordt door de pianist en waarin de blues ook zeker niet zal ontbreken.

Via internet is dit concert voor iedereen gratis te volgen, maar een donatie ter dekking van de kosten van de Grote Kerk wordt zeer op prijs gesteld. Ook dat kan digitaal via: https://site.skgcollect.nl/13/gift/532ba44680d75fcd3231ba9011f4305f.