Algemeen

Gezonde School vignet voor basisscholen in Bergentheim

BERGENTHEIM - De Casper Diemerschool en de Koningsbergerschool uit Bergentheim mogen zich de komende drie jaar een Gezonde School noemen. Wethouder Alwin te Rietstap heeft vorige week het vignet Gezonde School overhandigd aan beide scholen. Dit was tevens het startmoment voor de gezondheidsweek in Bergentheim.

Het vignet Gezonde School is een kwaliteitskeurmerk voor scholen die werken aan het verbeteren van de gezondheid van hun leerlingen. Wethouder Alwin te Rietstap: "Door middel van het vignet laten de basisscholen zien dat er structureel aandacht is voor de gezondheid van hun leerlingen. Dit draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl. Inmiddels zijn al 15 scholen in de gemeente Hardenberg een Gezonde School, maar dat mogen er wat mij betreft nog veel meer worden."

Werken aan een thema

Het programma Gezonde School bestaat uit acht thema's: voeding, bewegen en sport, roken en alcohol, welbevinden, relaties en seksualiteit, fysieke veiligheid, mediawijsheid en hygiëne. Een school mag zelf bepalen welk thema als eerst opgepakt wordt. Als een school aan alle criteria van een thema voldoet, mag de school zich drie jaar lang een Gezonde School noemen. Alle leerkrachten werken vervolgens op dezelfde manier aan de thema's, middels de pijlers educatie, beleid, signalering en omgeving. Zo worden leerlingen gestimuleerd om gezonde keuzes te maken, leren ze wat gezonde voeding is en wat de effecten daarvan zijn.

Thema voeding

De Casper Diemerschool en de Koningsbergerschool zijn in september 2018 gestart met het thema voeding. Nu ze aan alle criteria hebben voldaan, mogen de scholen officieel het vignet Gezonde School in ontvangst nemen. Het komende jaar werken de scholen verder aan het thema voeding. Vervolgens kunnen de scholen elk jaar een nieuw thema aanvragen. Scholen die ook in aanmerking willen komen voor het Gezonde School vignet kunnen contact opnemen met Marlon Stevelink (combinatiefunctionaris gezonde leefstijl Hardenberg) via telefoonnummer 14 0523.

Gezondheidsweek Bergentheim

Van maandag 8 april tot en met zondag 14 april was het gezondheidsweek in Bergentheim. In deze week werden er veel verschillende activiteiten georganiseerd die een gezonde leefstijl stimuleren. Bijna alle activiteiten waren gratis en voor de meeste activiteiten was opgave niet nodig. De gezondheidsweek was een samenwerking tussen verschillende partners, waaronder de gemeente en ondernemers/verenigingen uit Bergentheim.