Algemeen

Ineke Hoekman: “In coronatijd al even geoefend met thuis zitten”

Fysiotherapeute Ineke gaat na 39 jaar met pensioen

Ineke gaat na 39 jaar met pensioen

VRIEZENVEEN - Na 39 jaar fysiotherapeute te zijn geweest, gaat Ineke Hoekman, werkzaam bij Fysio Twenterand, per 1 november met pensioen. Ze hield zich in haar carrière onder meer bezig met kinder-, sport en manuele fysiotherapie. De laatste twaalf jaar richtte de geboren Westerhaarse zich op oedeemtherapie. “In die rol help je mensen die een kankertraject hebben doorlopen. Dat is wel pittig.”

Door: Rob Kunst

‘De zorg is mij met de paplepel ingegoten’
Ineke groeide op in een echte zorgfamilie. Haar vader was huisarts en haar moeder werkte op het ziekenhuis in Almelo. “Met de paplepel ingegoten dus”, lacht ze. “Mijn broer is heel wat anders gaan doen, maar ook onze zoon is inmiddels fysiotherapeut.”

Op haar twaalfde is de familie verhuisd naar Almelo, de stad waar Ineke en haar man sinds enkele maanden ook weer wonen. Toen ze een baan bij Poel en Jongsma kreeg, kwam ze terug naar Vriezenveen. “Ik liep er stage en kon er daarna blijven werken. Die maatschap ging op een gegeven moment uit elkaar, waarna ik nog enkele jaren bij Jan Poel bleef werken.”

Zelfstandig
Na die periode werd Ineke als algemeen fysiotherapeute zelfstandig binnen de praktijk van Scheffer in Vriezenveen. In 2006 werd het nieuwe Gezondheidscentrum Vriezenveen gebouwd. De fysiotherapeute besloot samen met Lars Smit de tweemanspraktijk Smit en Hoekman op te zetten. “Dat was echt geweldig. Je was helemaal zelfstandig in een prachtig nieuw pand. Lars en ik hadden zelfs inbreng bij de bouw van het pand”, vertelt ze enthousiast. “En ons patiëntenbestand groeide enorm in korte tijd.”

Vijf jaar later, in 2011, fuseerde Smit en Hoekman met Fysio Twenterand van Rolf Abbink en Roland Zwiggelaar. Ondertussen waren ook Marjolein Meijerink en Anne-Wil Schipper praktijkeigenaar. De maatschap Fysio Twenterand bestond daarmee uit zes maten. Dat wordt per 1 november dus één maatje minder. “Er komt geen nieuwe maat bij, maar wel wordt oedeemtherapie binnen de praktijk overgenomen door onze nieuwe collega Anouck Legebeke uit Westerhaar. Ze werkte bij Fysio Totaal in Hardenberg en gaf aan graag wat dichter bij huis te gaan werken.” Waar Ineke altijd vanuit de locatie in Vriezenveen werkte, gaat Anouck vanuit zowel Vriezenveen als Westerhaar werken.

In die 39 jaar als fysiotherapeute heeft Ineke aan veel onderdelen van het vak geroken. Ze begon met kinderfysiotherapie en manuele therapie maar zette deze studies niet voort. Dat waren toen nog geen masterstudies en je kon onderdelen ervan volgen. Daarna ging ik aan de slag met sportfysiotherapie. Dat was eigenlijk ook niet echt voor mij weggelegd. Ik was al jaren geïnteresseerd in oncologie en oedeemtherapie en besloot me daarop te richten.”

Oedeemtherapie
Oedeemtherapie wordt toegepast bij mensen met dikke armen en dikke benen, vaak ontstaan door kankerbehandelingen. Ook geeft ze oefentherapie na bestraling en of chemoperiode. En ademhalings- en ontspanningstherapie. “Dit is echt wat anders dan het nakijken van de enkel van een voetballer. Je moet er wel tegen kunnen. Mensen zijn vaak langdurig chronisch onder behandeling, dus je bouwt een langlopende band met de patiënten op. In heel ernstige gevallen neem je je werk wel eens mee naar huis. Toch kan ik dat goed scheiden en kan ik er wel objectief naar kijken.”

Pensioen
Per 1 november breekt de periode van pensioen aan. De man van Ineke is al enkele jaren gestopt met werken. “Dus we gaan er nu samen van genieten. In coronatijd konden we vier tot zes weken weinig werken. Dus toen hebben we verplicht al even geoefend met het samen thuis zijn. Dat beviel goed”, lacht ze. “Je hebt gewoon de vrijheid om de dag in te delen zoals je het zelf wilt. Toch ga ik het werk zeker missen. Je ziet wel de hele dag heel veel mensen. Maar ik kijk er erg naar uit om te stoppen.”

‘Ik wil Spaans gaan leren’
Op de vraag of ze nu achter de geraniums gaat zitten, is ze duidelijk. “Ik word eerst nog aan mijn voet geopereerd en ben dus een tijdje uit de ‘running’. Ik wil Spaans leren. Dat heb ik me al jaren geleden voorgenomen en het kwam er steeds maar niet van. Maar nu gaat het dan echt gebeuren. Mijn man en ik houden van reizen naar Spaanstalige landen, dus dan kan ik het mooi in de praktijk brengen. Ik zie mezelf niet overwinteren in Spanje hoor. Dan mis ik mijn kleinkind te erg.”