Algemeen

Flessenactie voor Poolse gehandicapten stopt

Riekus Blauw met zijn Poolse onderscheidingen

VROOMSHOOP/DEN HAM – Na dertig jaar lege flessen inzamelen stopt Riekus Blauw met de statiegeld flessenactie in Vroomshoop, Den Ham en Westerhaar. Vele jaren hebben inwoners in december en januari hun lege flessen kunnen inleveren bij de plaatselijke supermarkten. Bij Jumbo Veldkamp in Den Ham, Jumbo Veld in Vroomshoop en Jumbo Veld in Westerhaar konden de statiegeldbonnen in kistjes worden gedaan. De kistjes werden steeds met aanplakbiljetten aangeduid.

De opbrengst van de statiegeld flessenactie was bestemd voor hulpverlening aan een Poolse stichting voor gehandicapten in Sulecin. Via gerichte hulpverlening probeerde deze stichting van Agnieszka Slawiak al vele jaren het welzijn van Poolse gehandicapten te bevorderen. Ook ging een deel van het geld naar het kindertehuis voor gehandicapten Razem, het bejaardentehuis Turski Dom en was deels bestemd kleinschalige projecten voor hulp aan minder bedeelde kinderen in Sulecin. Hierbij wil Riekus Blauw alle betrokken inwoners, de gemeenteleden van de kerken en alle deelnemende winkeliers bedanken voor hun welwillende medewerking. 

Brede hulpverlening
In augustus 1990 trok Riekus Blauw samen met wijlen Dikus Ekkel voor het eerst naar Sulecin. Via gerichte acties vanuit het hulpcomité Den Ham – Vroomshoop werden spullen en geld ingezameld voor de arme mensen in Sulecin. Zo werd hulpverleend aan het Dr. Jordanec ziekenhuis, het kindertehuis Razem en het bejaardentehuis Turksi Dom. Daarnaast werden voedselpakketten, kleding en schoenen in Zubrow en de omliggende dorpen uitgedeeld aan de inwoners. Ook nam hij iedere keer hulpgoederen mee van inwoners uit Vroomshoop voor Poolse gezinnen. Gemiddeld reed Riekus Blauw 3 à 4 keer per jaar Sulecin. Blauw werd in Polen zowel provinciaal als gemeentelijk onderscheiden. Ook kreeg hij de erepenning van de stad Sulecin uit handen van burgemeester Dariusz Ejchart.