Algemeen

Saskia: “Het is jammer om van een hond een vloerkleedje te maken”

Erve Hond biedt cursussen voor honden van jong tot oud

VRIEZENVEEN - In december 2019 begon Luc Uitslag met zijn eigen hondenschool, genaamd Erve Hond. Hij draait de hondenschool samen met Saskia Smit. Het tweetal is gek op honden, maar is nog lang niet uitgeleerd op het gebied van honden. Beiden volgen nog volop cursussen en opleidingen.

Luc Uitslag en Saskia Smit

“Vorig jaar december ben ik begonnen met mijn eigen hondenschool, maar ik had altijd al een passie voor honden”, zegt Luc, die zelf eerst jarenlang ervaring heeft opgedaan. “Ik gaf les op een hogeschool en had al veel ervaring opgedaan, waardoor het toch begon te kriebelen om een eigen hondenschool te beginnen.” Luc is altijd al een hondenliefhebber en behaalde in 2016 zijn kynologisch instructeur diploma. “Om mijn kennis op peil te houden volg ik opleidingen, cursussen en workshops. En wil ik me meer gaan verdiepen in beweging en pijn bij honden.” 

Niet alleen puppy’s
Erve Hond houdt zich niet alleen bezig met puppy’s, maar vindt het ook belangrijk dat oudere honden blijven leren. “Wij helpen graag met het opvoeden en begeleiden van je hond. Dat doen we in vaste kleine groepen van maximaal 6 honden per groep. We kiezen hier bewust voor zodat iedereen zich op z’n gemak voelt, van hond tot eigenaar”, zegt het duo.

“We werken vooral aan de binding tussen eigenaren en honden. Als de band goed is en er is wederzijds vertrouwen, bereik je veel meer qua opvoeding en training. We werken dan ook zo positief mogelijk, maar wel met oog voor begrenzing daar waar nodig. Je kunt nou eenmaal niet al het gedrag negeren. Daarentegen kun je de hond niet gaan straffen voor gedrag als hem niet verteld is dat het anders moet. Dus eerst moet je de hond leren wat gewenst gedrag is.”

De woonwijk in
Luc is van mening dat het weinig zin heeft om les te geven op alleen maar een trainingsveld, daarom zoekt hij vaak praktijksituaties op. “We geven dan ook les in woonwijken, op de markt, bij een hertenkamp, kinderboerderij of in het bos. Wij begeleiden de eigenaren ter plekke, zodat ze meteen handvatten krijgen hoe ze hun hond kunnen begeleiden. Je moet adequaat kunnen handelen in een woonwijk. Op een trainingsveld, waar situaties in scène worden gezet, heeft een eigenaar veel meer tijd om te handelen.” 

Rust
Saskia en Luc krijgen ook vaak vragen over drukke honden. Ze hebben een belangrijke tip. “Zorg voor voldoende rust voor de pups. Vaak horen we: ‘We zijn best veel bezig met de hond en gedurende de dag is hij/zij veel wakker’. Op momenten dat honden te weinig rust krijgen, luisteren de honden niet goed en gaan ze vervelend doen”, zegt Saskia. “Die slaap is hartstikke nodig om prikkels te verwerken. Daar staan veel mensen niet bij stil.” 

Het advies luidt als volgt: “Gebruik een bench en plaats de bench op een rustige plek met eventueel een deken eroverheen. De pup moet niet te veel prikkels hebben, dus leg ze daarom ook niet in de looproute. Kleine kinderen rennen erlangs en gillen een keer, dat gebeurt gewoon. Het moet echt een veilig rustig plekje zijn. En zorg voor een goede balans tussen spelen, wandelen en oefeningetjes doen en slaap.”

Probleemgevend gedrag
Zodra een hond gedrag vertoont dat problemen geeft, kan men het beste direct naar een goede hondenschool gaan. “We krijgen regelmatig aanvragen voor honden met probleemgevend gedrag, maar dit is vaak te laat, waardoor de honden het ‘probleemgedrag’ uit gewoonte doen. Dat krijg je er niet zomaar uit met een paar lessen. Wij willen mensen adviseren om eerder hulp aan te vragen wanneer zij dit gedrag merken. Wij begeleiden ze dan eerst in een speciaal uur, zodat we de eigenaren goed kunnen coachen en begeleiden.”

Een leven lang leren
Waar veel onderzoekers zeggen dat een hond vaak tot hun derde levensjaar dingen bij kunnen leren, is dit volgens Luc niet waar. “Geef je hond maar een paar dagen een plakje kaas bij je ontbijt, zeker weten dat hij de dag erop bij het ontbijt staat te wachten op z´n plakje kaas… Zolang je maar weet wat je hond motiveert, want daar draait alles om. We merken vaak dat mensen met een pup wel naar de puppycursus komen en dan nog een basiscursus volgen maar daarna stoppen ze vaak. In de meeste gevallen blijkt gebrek aan tijd de oorzaak. Terwijl honden juist graag met de eigenaar dingen ondernemen, ongeacht de leeftijd. Het is jammer om van je hond een vloerkleedje te maken.”

“Om een luisterende hond te krijgen en te houden, zul je de oefeningen regelmatig moeten herhalen en de hond daarvoor belonen. Dit geldt voor elke tak van hondensport ongeacht huishond of politiehond.”

Kom langs!
Bij Erve Hond zijn er maar liefst zes cursussen te volgen. Zo zijn er de opvoedkundige cursussen: puppycursus, basiscursus en de gevorderdencursus. En hebben ze ook een Neuzen in het bos-cursus en Sport & Spel. Op zaterdag om 8:30 uur kunnen de honden meedoen aan ‘Neuzen in het bos’. Hierbij gaat Erve Hond aan de slag met de veelzijdigheid van de hondenneus in een combinatie van speuren en zoeken. Dat zoeken kan zijn naar andere honden, mensen of voorwerpen. Bij de cursus Sport & Spel kun je samen leuke dingen doen zoals behendigheid of frisbee. Wil je de goede relatie die je hebt met je hond behouden en versterken? Kom dan naar het sport en spel uur op donderdagavond. Op de donderdag geeft Luc de Tracking & Trailing lessen. Hierbij leren we de hond een spoor (van een specifiek persoon) uit te werken en verloren voorwerpen te verwijzen. Geschikt voor honden van alle leeftijden.

Neem een kijkje op de website www.ervehond.nl

Reacties

  • door Karin
  • 38 dagen geleden

Hougeven julliie ook les,aan dove honden  mn witte boxer van 1 jaar is doif geboren.wil graag behendigheid of flijball gazn doen.kqn dit ..hoe train ik een dove hond.heb enige gg ervaring....

Dank je