Algemeen

VROOMSHOOP / GEERDIJK – Het eerste kievitsei van de gemeente Twenterand werd afgelopen week gevonden. Dat is 12 dagen eerder dan in 2018.

Eerste kievitsei van Twenterand

Allereerst een foto van het eerste ei. Zoals te zien is ligt het ei in een klein kuiltje waar water instaat. Niet verwonderlijk gezien de vele regen die er is gevallen. Kieviten vinden zo'n nat voorjaar wel oké. Ze vinden voldoende nestmateriaal om uiteindelijk een droog plekje te hebben om te broeden. Het eerste kievitsei van Nederland was al gevonden op 28 februari. De kieviten in deze regio hebben er relatief nog lang over gedaan om te gaan leggen.

 

Het eerste kievitsei van Twenterand is gevonden door H. J. Kerssies op 14 maart 's middags. Vorig jaar werd pas op de 26e maart het eerste kievitsei gevonden. Ook toen werd het eerste ei langs de Fortwijk in Vroomshoop/Geerdijk gevonden op een perceel grond van J. Kamphuis. Uiteraard is het nest gemarkeerd zodat de boer bij werkzaamheden het nest kan sparen.

 

Het eerste kievitsei is voor de Hammer Vogelwacht het sein om hun beschermende werk te beginnen. Men zegt: “We zijn erg benieuwd of de hete droge zomer van 2018 extra nadelig is geweest voor de vogelstand. Ook hier gaan alle Boerenlandvogels in aantallen achteruit. Deels door minder insecten en deels door minder bodemleven hebben de vogels het moeilijk. Daarnaast heeft predatie van eieren en jonge vogels bij een afnemende stand vogels meer impact. Gelukkig is de medewerking van de boeren langs de Fortwijk prima. We hopen dat er dit jaar meer jonge vogels vliegvlug zullen worden.”