Algemeen

DETO haalt punt bij koploper Sparta Nijkerk

VRIEZENVEEN - DETO moest deze zaterdag de knop weer omzetten na de deceptie van het 0-1 verlies in de inhaalwedstrijd tegen SVZW van de woensdag ervoor. En als je dan naar Nijkerk moet, naar de koploper en kampioenskandidaat Sparta, dan weet je vooraf dat dit een loodzware opgave is. Daarbij kwam nog dat Kevin Aman en Qays Shayesteh niet inzetbaar waren vanwege blessures. Kortom: het verwachtingspatroon deze middag was vooraf niet erg hoog bij de DETO supporters. Jos van der Veen had zijn ploeg naast de twee genoemde spelers ook nog op twee andere plaatsen gewijzigd, waardoor er vier andere spelers in het veld stonden ten opzichte van woensdag.

Maar dan blijkt maar weer eens dat voetbal soms een raar spelletje is en dat andere keuzes soms verrassend goed kunnen uitpakken. Zoals verwacht ging favoriet Sparta Nijkerk voor het vele thuispubliek ten aanval en stond er een defensief ingesteld DETO tegenover dat reactievoetbal speelde met twee spitsen Kevin Peppels en Joost Exterkate. Sparta viel veelvuldig aan, maar beet niet door op de beslissende momenten. Dat deed DETO wel één keer. Nadat het al een aantal speldenprikjes had uitgedeeld, was het Kai Wesselink die in de 21e minuut een aanval over links opzette en tevens eindstation was van deze aanval waarbij hij de bal fraai in de verre hoek schoot, onhoudbaar voor Hoogewoning: 0-1. Hierna volgden weer een aantal Sparta aanvallen waarbij eerst Koen Fleer een bal ternauwernood kon blokken en anders was daar steeds Anthony van Zaltbommel die ingreep. In de 24e minuut was Kevin Peppels dichtbij de 0-2. Uit de draai pegelde hij de bal op het doel, maar doelman Hoogewoning kon met de vuisten ternauwernood redding brengen voor Sparta. In de 37e minuut was het weer Kevin Peppels die gevaarlijk opdook voor het Nijkerker doel, maar omdat hij het uit moeilijke hoek zelf probeerde in plaats van af te leggen, leverde deze aanval geen doelpunt op. Op slag van rust was er een gevaarlijke vrije trap voor Sparta op de rand van de DETO zestien. Waar iedereen van Sparta het doelpunt al bijna vierde, was het Anthony van Zaltbommel die met zijn vingertoppen de pegel van Donny van der Wal naast het doel werkte waardoor de voorsprong in de  rust op het bord bleef staan.

Verrassend en onbegrijpelijk voor de DETO supporters waren de twee wissels die in de rust plaatsvonden, die onderdeel waren van het vooraf uitgestippelde strijdplan van de technische staf. Een strijdplan dat vooraf ongetwijfeld niet was uitgegaan van een 0-1 voorsprong bij rust in Nijkerk. Lesley Nahrwold en Mark Koetsier kwamen in het veld voor Kevin Peppels en Coplan Soumaoro. DETO ging hierdoor nog meer op eigen helft voetballen en het wachten was dan ook op de gelijkmaker van de oranjehemden. Deze kwam er na een kwartier spelen in de tweede helft. Invaller Janic Makizodila kon na enkele fraaie acties aan de rechterkant de bal voor het DETO doel brengen, waarna invaller Oskar van Logtestijn de bal hard en hoog bij de eerste paal in het dak van het doel schoot: 1-1. Waar de meeste toeschouwers dachten dat het vanaf de gelijkmaker “erop en erover” zou worden voor de kampioenskandidaat, smoorden de vele Sparta aanvallen in de deze middag blauwe DETO muur die goed stond en knap vocht voor het punt dat op het scorebord stond. Ook in de slotfase toen Sparta alles of niets speelde en alle ballen in de zestien pompte gaf de defensie geen krimp. Wel mocht DETO van geluk spreken dat Sparta deze middag het vizier niet erg scherp had staan, want er gingen een aantal riante kansen over of naast het DETO-doel waardoor het uiteindelijk toch op een puntendeling uitdraaide. Voor Sparta voelde dit resultaat als (punt)verlies in de strijd om het kampioenschap en was er teleurstelling en voor DETO was dit een knap bonuspunt waarmee vooraf door weinigen rekening was gehouden. Terwijl het achteraf, gelet op de kansen in de eerste helft zomaar nog vaker had kunnen scoren en wellicht een overwinning had kunnen stelen in Nijkerk. Dit resultaat biedt weer perspectief voor de komende vier finales die DETO nog speelt om lijfsbehoud in de hoofdklasse. Komende dinsdag 7 mei speelt de ploeg de inhaalwedstrijd in Zwolle tegen Berkum, aftrap 20.00 uur, waarna komende zaterdag het ook nog lang niet veilig gespeelde SC Genemuiden op bezoek komt in Vriezenveen.

De spanning in de hoofdklasse B is door de (verrassende) uitslagen van deze zaterdag zowel bovenin als onderin om te snijden. Met nog drie wedstrijden te spelen (voor DETO vier) zijn er nog vijf ploegen die kampioen kunnen worden en er zijn nog zes ploegen die ofwel rechtstreeks of via de nacompetitie kunnen degraderen. Kortom: het is nog niet gespeeld en het zal spannend blijven tot de laatste competitieronde.