Algemeen

De Vriezenveense Harmonie naar het Wereld Muziek Concours

VRIEZENVEEN - Voor het eerst in de geschiedenis van de Vriezenveense Harmonie zal worden deelgenomen aan het Wereld Muziek Concours te Kerkrade en dat wordt meteen goed aangepakt want deelname van twee onderdelen van één vereniging is in de geschiedenis van het WMC uniek te noemen. Zowel het orkest als het slagwerkensemble doen een gooi naar de wereldtitel op dit vierjaarlijkse evenement waarvan gezegd kan worden dat het de olympische spelen voor blaasmuziek en slagwerk zijn. Alfred Roelofs volgt voor De Week van Twenterand in een drietal artikelen de gang van zaken rond dit prestigieuze concours. Deze week het laatste deel.

Op zaterdag 16 juli was het orkest onder leiding van Erik van de Kolk aan de beurt om zich te meten met de wereldtop in de eerste divisie van harmonieorkesten. Twee dagen eerder streken de ca. tachtig muzikanten al neer in de buurt van Kerkrade om te acclimatiseren net als Olympische sporters dat doen.

In tegenstelling tot het slagwerkensemble had het orkest wel een verplicht werk op het programma staan. “Nitescence Crépusculaire” van de Franse componist Alexandre Kosmicki is speciaal geschreven voor het WMC. De titel is zelfs voor Fransen niet allerdaags en de inhoud is dat al helemaal niet. Het keuzewerk “Asgard”, symfonie nr 1, van de Spaanse componist Teo Aparicio Barberán ligt bij het publiek iets makkelijker in het gehoor maar muzikaal technisch vergelijkbaar met het verplichte werk. Om tijdsoverschrijding te voorkomen en als een soort intermezzo moest “Zueignung” van Richard Strauss behoorlijk worden ingekort. De Engelse sopraan Eleanor Sourbutts had daardoor weinig noten op haar zang maar ik kan u verzekeren dat ze te zijner tijd op een ander concours of tijdens een concert dit prachtige lied in z’n geheel gaat zingen. De volgorde van de te spelen werken was anders dan in het programmaboekje stond. Lekker eigenzinnig werd het keuzewerk eerst gespeeld en de jury mocht zelf de partituur op een andere volgorde leggen. De autonomie van Vriezenveen straalt er vanaf.

Eén dag wereldkampioen

Op zondag 17 juli na het optreden van elf orkesten sprak de jury het verlossende woord. De muzikale prestatie van het orkest werd beloond met 91.17 punten. Dat bleek uiteindelijk goed te zijn voor een vierde plaats op de wereldranglijst van harmonieorkesten uit de eerste divisie. En wat is nu het geval. De nummers 1, Harmonie st. Cecilia Grevenbricht-Papenhoven (NL), 2, National Youth Wind Orchestra of Switzerland (CH) en 3, Sinfonisches Blasorchester Tirol (AT) traden op zondag op. Dus u kunt nu zelf uitrekenen in welke situatie de Vriezenveense Harmonie zich ca. 24 uur lang bevond. Nog even een kritische kanttekening. De nummers 2 en 3 bestonden voornamelijk uit conservatoriumstudenten en beroepsmusici. Dus alle complimenten voor de nummer 1 dat net zo’n gewone dorpsharmonie is als de Vriezenveense Harmonie. De uiteindelijke score voor de Vriezenveense Harmonie op het WMC 2022 is twee goud met onderscheiding en één award voor de beste solist/sectie voor het gehele optreden. Een prestatie van formaat die in de boeken van het WMC als unieke kan worden bijgeschreven.

Smaakt dit naar meer?. Zolang podiumdier Niek KleinJan geen podiumtijger wordt en Erik van de Kolk het musiceren voor een publiek inspirerender is dan het naar de zin maken van juryleden, zal er zeker met beleid naar concoursen worden gekeken maar af en toe je meten met andere is op zich niet verkeerd en zelfs goed voor het kwaliteitsonderhoud van deze zo langzamerhand bijzondere muziekvereniging in Nederland.