Algemeen

De bouwvak is begonnen

TWENTERAND / REGIO – De bouwvak is deze week begonnen. Bouwvak was vroeger de benaming voor de bouwvakantie. Tot ongeveer 1990 lag de bouw in heel Nederland stil omdat ‘de bouw’ vakantie had. Later bleek dat het best wel handig was als er per regio bouwvak was en dus (soms) toch doorgewerkt kon worden. Tegenwoordig is er geen verplichting meer tot een bouwvakantie.

Deze periode van drie weken wordt in Nederland niet centraal vastgesteld. Door de vereniging van bouwbedrijvenBouwend Nederland, wordt voor de regio's noord, midden en zuid wel een advies gegeven wanneer de bedrijven het beste collectief sluiten zodat de werknemers op vakantie kunnen gaan. Het is echter altijd de werkgever, of werknemer, wanneer dit in de cao is vastgelegd, die het verlof bepaalt. De bouwvak ligt ongeveer in het midden van de schoolvakanties voor de betreffende regio's.

In Twenterand zijn veel bedrijven werkzaam in de bouw en dus werd de bouwvak traditiegetrouw feestelijk ingeluid. De meeste bedrijven doen dit door op de vrijdag voor de bouwvak af te sluiten met een bouwvakborrel, bouwvakbuffet en/of bouwvakbarbecue, zoals op de foto bij Aannemersbedrijf J. de Boer & zn. in Westerhaar.