Algemeen

“Je leert niet hoger te springen door de lat lager te leggen”

Creatieve onderwijsman Hans Jaspers Faijer stopt na 45 jaar

VRIEZENVEEN - Onderwijs moet uitdagend zijn! Na 45 jaar daarvan uit te zijn gegaan nam Hans Jaspers Faijer op donderdag 21 april afscheid van CSG Het Noordik. Een afscheid dat niet in stilte voorbij kon gaan. Een leraar in hart en nieren, die voor zijn leerlingen en collega’s heel veel heeft betekend. Jaspers Faijer is een ‘onderwijsdier’ die met groot enthousiasme, vooral op cultureel en creatief vlak, zijn omgeving heeft laten genieten en aan het denken heeft gezet. Dat alles samen met een flinke dosis humor zorgde ervoor dat zelfs de grootste cultuurbarbaar geïnteresseerd raakte.

 

In eerste instantie zou Hans Jasper Faijer voor de kerst al met vervroegd pensioen gaan, maar het bloed kroop waar het niet gaan kan. Hij knoopte er nog enkele weken aan vast. Dat zijn inzet, enthousiasme en creativiteit zeer gewaardeerd werd, was ook te merken bij het afscheid. Naast zijn huidige collega’s waren ook vele oud-collega’s present. Zijn naaste collega Dennis Heinink (eveneens docent Beeldende vorming) gaf een mooie speech. Linda Koetsier en Harriet ter Braak, collega’s met wie Jaspers Faijer jarenlang heeft samengewerkt, eerden hem met een act (een eigen tekst op het nummer Fire van de Pointer Sisters). Tot slot blikte hij zelf ook nog terug middels een presentatie met foto’s van 40 jaar geleden tot nu.

Hoe het begon

Hans Jaspers Faijer komt uit een onderwijsfamilie. Vader (destijds hoofd van de Eben-Haëzer), broer en zus werkten ook in het onderwijs. In klas 6 van de lagere school kwamen nog beroepen als karikaturist en archeoloog voorbij. Maar hoe anders, in 1974 werd Hans leerling van de Pedagogische Academie in Almelo. Vooral de praktijkdagen ervoer hij als heel erg leuk. Plezier in het lesgeven, dus uit het goede hout gesneden. Op 21-jarige leeftijd begon hij zijn carrière in klas 3/4 (groep 5/6) aan de Molenstraatschool. Een combinatieklas met 33 leerlingen. In het diepe gegooid, maar boven komen drijven. “Een fijne en leerzame tijd.”

Sprong naar het voortgezet onderwijs

In 1981 werd Jaspers Faijer door de toenmalige directeur, de heer G.L. Boers, gevraagd om collega te worden van leraren van wie hij als puber al les had gehad. Een baan die bestond uit 34 lesuren. Zijn grote passie, tekenles geven, maakte een wezenlijk onderdeel uit van die betrekking. Als een vis in het water voelde de jonge leraar in die jaren. Naast zijn studie voor de onderwijsakte Tekenen was er blijkbaar ook nog voldoende tijd en energie over voor het invoeren van onder andere de schoolkrant, de werkweken, het bezoeken van theater, musea, het in school halen van artiesten (Scapinoballet) en het aankleden van gebouw en lokalen.

Naast al deze werkzaamheden nam ook de sport (DETO), die op een best hoog niveau werd beoefend, tijd in beslag. Logisch dat er thuis wel eens werd opgemerkt dat hij nog wel eens buitenshuis was.

Het was iedereen wel opgevallen dat naast het lesgeven en het initiëren van allerlei andere zaken Hans nog wel meer in zijn mars had. In 1983 werd hij benoemd tot brugklascoördinator. Enkele jaren later volgde de benoeming tot adjunct-directeur.

Fusie

In 1988 fuseerden de Chr. Mavo met de Chr. L.H.N.O. (de Geurnties). Twee culturen tot een werkbare eenheid te formeren werd een nieuwe uitdaging. En ook daar was Jaspers Faijer nauw bij betrokken. Deze duizendpoot droeg zijn steentje bij. Met zijn fabelachtige tekenkunst, zijn creatieve oplossingen, zijn reeds eerdergenoemde dosis humor trok hij, samen met anderen, zelfs de twijfelende collega’s over de streep.

Ichtus s.g.

De mooiste jaren beleefde Hans Jaspers Faijer tijdens de periode van de Ichtus s.g. (1988-1995). Een onderwijsteam, gesteund door conciërgerie, administratie en niet te vergeten de schoonmaakploeg, stond elke dag klaar om kennis over te dragen. Niet alleen de kennis maar daarnaast ook de normen en waarden, die je zeker op een school waar men probeert de christelijke identiteit in praktijk te brengen, mag verwachten. Ingezet werd onder andere op leerlingbegeleiding, het bestrijden van pestgedrag en huiswerkbeleid. Ook het leerlingenmeldpunt Boemerang ontstond in die tijd. Leerlinggericht, elke dag een uitdaging om vanuit je onderwijsvisie te werken aan liefde voor de leerling, verdraagzaamheid, gerechtigheid en toekomstperspectief. Aspecten die ook bij de overgang naar Het Noordik in een hoog vaandel stonden en nog steeds staan.

Terugkijkend

Hans is een dankbaar en blij persoon omdat hij jaren in gezondheid en met veel plezier in het onderwijs in Vriezenveen heeft mogen werken. Als je dit zegt dan denk je toch onwillekeurig ook aan de verdrietige dingen. Het overlijden van leerlingen en collega’s, “zeer ingrijpend”. En niet te vergeten het kar-ongeluk waarbij 18 examenkandidaten in verschillende ziekenhuizen terecht kwamen, “Wat een ramp!”

Vooruitkijkend

Een pensioencursus om niet in een zwart gat te vallen hoeft Hans Jaspers Faijer niet te volgen. Hij geniet volop van zijn familie, heeft nog steeds een actieve rol bij zijn voetbalclub DETO, houdt van tuinieren en lezen, maar ook creatieve activiteiten zoals schilderen en boetseren.

CSG Het Noordik bedankt Hans Jaspers Faijer voor zijn vele jaren tomeloze inzet.