Algemeen

Chromebook in de gereedschapskist

TWENTERAND - Bouwmensen Twente schakelt als eerste opleidingsbedrijf voor de bouw in Nederland volledig over op digitaal onderwijs. Chromebooks vervangen daar de bekende bouwtekeningen op papier en instructeurs gaan werken met touchtables. Dat was overigens niet de enige (landelijke) primeur tijdens de Open Dag van het opleidingsbedrijf in Almelo: het lanceerde ook zijn onderwijs met VR-bril èn het Innovatiehuis. Beiden worden ook binnenkort in gebruik genomen.

Onderwijsvernieuwing voltrekt zich dit jaar bij Bouwmensen Twente met zevenmijlslaarzen, ingegeven door de grote mogelijkheden van digitalisering. Maar ook door de noodzaak tot aanpassing van de manier van lesgeven door het fors stijgend aantal leerlingen dat vakvreemd binnenkomt of als zij-instromer zonder enige kennis van de bouw. 

Aan het begin van het nieuwe decennium is het bij Bouwmensen Twente gedaan met de alom bekende papieren bouwtekening. In plaats daarvan gaan leerlingen gebruik maken van een Chromebook, waarop ze kunnen inloggen in de Bouwmensen Leerwerelden. Dat is aanbod van 240 praktijkopdrachten op drie niveaus voor timmerlieden, tegelzetters en metselaars in opleiding. De opdrachten kan iedere leerling maken en tegelijkertijd opslaan in de cloud. Op die manier bouwen de leerlingen een portfolio op van alle opdrachten die ze met succes hebben afgerond. De Bouwmensen Leerwerelden sluiten naadloos aan op het digitale theorieonderwijs dat leerling bouwvakkers volgen in het ROC van Twente.

De Bouwmensen Leerwerelden zijn een nieuw fenomeen, dat speciaal voor de bouw is ontwikkeld. Bouwmensen Twente is de eerste van de 27 vestigingen in het land die er gebruik van gaat maken. In navolging van Twente zullen ook de andere opleidingsbedrijven overschakelen op digitaal onderwijs. Bouwmensen Twente stelt het programma ook beschikbaar aan VMBO scholen in haar werkgebied (Almelo, Twenterand, Tubbergen, Dinkelland en Borne) voor de leerlingen die het profiel Bouw, Wonen en Interieur volgen.

Bij Bouwmensen Twente is in de laatste maanden van 2019 geëxperimenteerd met de nieuwe Bouwmensen Leerwerelden. Instructeurs Hulskotte en Smelt werkten ermee en er zijn leerlingen die de eerste opdrachten maakten. Hulskotte was overigens één van de instructeurs die meeschreef aan de 240 praktijkopdrachten. Beiden zijn buitengewoon content met de nieuwe, digitale lesmethode. Hulskotte: “Een opdracht gaat nu in stappen en niet langer in één keer. Bovendien wordt een opdracht ondersteund met filmpjes, afbeeldingen en gesproken instructies, daar wordt het onderwijs eenvoudiger van voor de leerlingen en bovendien veel aantrekkelijker.” Smelt en Hulskotte zelf, zijn ook van de papieren af. Zij geven hun instructies in het vervolg op een prachtige 75 inch touchtable, een megascreen met ongekende mogelijkheden dat zowel verticaal als horizontaal gebruikt kan worden.

Innovatiehuis

Dat alles werd donderdag 16 januari getoond aan de bezoekers (schoolverlaters en zij-instromers) op de jaarlijkse Open Dag. Daar konden jongeren ook kennismaken met de bouwlessen met VR-bril alsook de steiger op van het fonkelnieuwe Innovatiehuis. Die kloeke eengezinswoning is in de afgelopen maanden gebouwd door leerlingen van Bouwmensen Twente met alle nieuwste bouwmaterialen die voorhanden zijn. Het Innovatiehuis gaat in het vervolg dienstdoen bij praktijklessen. In plaats van de kleine opdrachtjes die leerlingen in het instructiecentrum moesten uitvoeren tijdens speciale instructiedagen, gaan ze nu de opdrachten uitvoeren in en aan de woning. Variërend van zaken als het maken van hoek- en kilkepers, plaatsen van een dakkapel, renovatiewerkzaamheden tot opdrachten op het terrein van luchtdicht bouwen, maatvoering en total station.