Algemeen

Bloemen op graf 100-jarige piloot Les Knight DSO

DEN HAM – Afgelopen zondag, 7 maart, zou de Australische piloot Leslie Gordon Knight DSO 100 jaar zijn geworden. Ware het niet dat de geschiedenis anders besliste. Op jonge leeftijd behoedde hij het dorp Den Ham voor een ramp, toen hij met zijn brandende Lancaster bommenwerper crashte aan de Janmansweg.

Les Knight werd op 7 maart 1921 in Camberwell [Australië] geboren. Op 16 september 1943 probeerde hij een noodlanding te maken, nadat hij het vliegtuig weg kon sturen van het centrum van Den Ham. Hij gaf zijn leven voor het brinkdorp en voor de zeven overige bemanningsleden. Knight gaf de zeven opdracht om uit het toestel te springen. Deze zeven hebben allen met hulp van meerdere Hammenaren en de hulp van de ondergrondse de oorlog overleefd. Les Knight werd 22 jaar oud.

De Stichting Remembering Dambuster Les Knight DSO heeft afgelopen zaterdag in alle stilte [vanwege de geldende corona-maatregelen] de 100-ste geboortedag van Les Knight herdacht door bloemen te leggen op zijn graf op de oude begraafplaats aan de Molenstraat in Den Ham. Op verzoek van zijn familie werd de krans voorzien van bloemen in de kleuren oranje, paars en groen.

Namens de Stichting Remembering Dambuster Les Knight DSO waren Hans Dekker [links op de foto] en Melvin Chambers aanwezig om de bloemen te leggen. Ook Lucas Kamphuis [rechts op de foto] was aanwezig. Kamphuis zette zich in het verleden in voor het Les Knight monument aan de Janmansweg. Na het leggen van de bloemen bracht Kamphuis een groet aan de omgekomen piloot.

Wie meer informatie wil over de kranslegging en/of over deze Hammer geschiedenis kan kijken op Facebook via: https://nl-nl.facebook.com/groups/Les.Knight.DSO/.