Algemeen

Anita Kampherbeek haalt Vredeslicht uit Wenen

DEN HAM – Anita Kampherbeek uit Den Ham is ambassadeur van het ‘Vredeslicht Overijssel’. Het Vredeslicht is een initiatief van Scouting Nederland. Anita Kampherbeek zegt hierover: “Dit is mijn derde jaar dat ik als begeleider van jongeren meega naar Wenen. Daar halen we het Vredeslicht op. Tot vorig jaar werd het altijd vanuit Utrecht landelijk verspreid, dit jaar is het voor het eerst dat het per provincie wordt verspreid. Donderdag 12 december vertrekken we en we komen zondag 15 december weer terug.”

Vredeslicht

 

Het Vredeslicht wordt jaarlijks ontstoken aan de vredesvlam in Bethlehem door het Vredeslicht kind en wordt daarna verspreid door kinderen over de hele wereld. Wat klein begon is vandaag de dag uitgegroeid tot een grote internationale actie die door scoutinggroepen over de hele wereld wordt ondersteund. Jaarlijks komen ongeveer 5000 scouts vanuit verschillende landen naar Wenen om het licht persoonlijk in ontvangst te nemen, om het vervolgens aan iedereen door te kunnen geven.

 

Geen magisch symbool

 

Het Vredeslicht is geen magisch symbool, dat vrede tovert. Het herinnert ons aan onze plicht ons voor de vrede in te zetten. Het Vredeslicht is een teken van hoop. Het is in een betrekkelijk korte tijd van een klein lichtpuntje uitgegroeid tot een zee van licht, miljoenen mensen komen in aanraking met het Vredeslicht.

 

Teken van vrede en vriendschap

 

Zo ontstaat er al meer dan 25 jaar vlak voor kerstmis vanuit dat ene kleine vlammetje een oceaan van licht. Voor even vormen die vlammetjes samen een vuurtoren, die in het donker ons de weg wijst naar de vrede. Ook duizenden kinderen uit de hele wereld geven het licht in de tijd voor kerst aan elkaar door. Zo vormen zij samen een keten van licht, als teken van vrede en vriendschap.

 

Verspreiding van het Vredeslicht

 

Ook dit jaar zal een delegatie van Vredeslicht Nederland met de bus het Vredeslicht in Wenen ophalen en daarna dit per provincie verder verspreiden aan iedereen die het Vredeslicht wil ontvangen. Op zondag 15 december komt men met het licht terug in Nederland. Wil je het Vredeslicht ontvangen en het bijvoorbeeld gebruiken voor de kerstviering om deze viering iets extra’s te geven of wil je het Vredeslicht verspreiden aan je familie en vrienden? Iedereen is van harte welkom. Neem wel je eigen lantaarn mee! Belangrijk is wel dat je, je even aanmeldt per mail, dan weet Anita hoeveel er komen. Datum: zondag 15 december. Tijd: tussen 16.00 uur en 18.00 uur. Adres: Daarleseweg 41a in Den Ham. Landelijk wordt op deze datum en tijd het licht verspreid, lukt het niet om op deze datum te komen, maar wel op een andere datum en tijd, neem dan even contact op met: overijssel@vredeslicht.nl of kijk op: www.vredeslicht.nl.