Algemeen

Auteur Jan Colijn: “Zijn echt overdonderd door de reacties”

Al binnen week tweede druk boek Kwartetmoord

Links Jan Colijn en rechts Tom Meerbeek.

WESTERHAAR/ENSCHEDE - Het boek Kwartmoord is nog maar net uit of er ligt al een tweede druk. De auteurs Tom Meerbeek en Jan Colijn, geboren en getogen in Westerhaar, kregen de afgelopen week een hausse aan reacties over zich heen. Onder meer op de landelijke televisie werd het duo geprezen.

 “We zijn echt overdonderd door de reacties van onder andere John van den Heuvel bij Crimedesk op de nationale televisie. Hij brak op die manier wel voor ons de lans op de nationale tv, dat is natuurlijk supermooi!”, steekt auteur Jan Colijn van wal. De geboren Twenterander had niet verwacht dat Peter R. de Vries en Van den Heuvel zulke mooie woorden zouden schenken. “Echt overdonderd.”

“We hadden nooit verwacht dat het zoveel teweeg zou brengen. Behalve dat het tv-programma Crimedesk er dus uitvoerig aandacht aan besteedde, bracht het weekblad Panorama het op de cover met binnenin een vijftal pagina’s. De podcast Willem - een wekelijkse uitzending met ruim honderdduizend luisteraars - ging een uur lang in op ons boek.”

Afschuwelijk misdrijf
Hoewel Colijn blij is met de positieve aandacht die ze kregen, is hij ook realistisch over de impact van het boek voor de nabestaanden. “Natuurlijk is het mooi dat iedereen zo positief is, maar het is zo’n verschrikkelijk misdrijf. Echt afschuwelijk, maar we hebben de nabestaanden wel ingelicht dat het boek zou uitkomen, dus die hebben we goed geïnformeerd. En eerlijk gezegd hebben we tijdens het schrijven van het boek ook telkens de nabestaanden in ons achterhoofd gehouden.”

Productie
Dat het boek in productie kwam, was met name te danken aan het enthousiasme van de andere auteur Tom Meerbeek. “Hij was meteen al enthousiast, maar ik wist dat het gruwelijk veel werk was. Nadat de rechtszaak was geweest, dacht ik toch: ‘laten we het maar doen!’. Toen we daarna het officiële dossier ontvingen, kwamen we erachter dat we heel veel niet wisten, dat maakt het boek wel veel interessanter. Ik denk dat we tevreden kunnen zijn!”

Corona
Colijn erkent dat het coronavirus heeft meegespeeld in de keuze om het boek uit te brengen. “Normaliter heb ik veel hobby’s, maar die konden nu allemaal niet doorgaan, dus nu sloot ik mijzelf ’s avonds veel op in mijn kantoor. Ik denk dat het coronavirus wel een belangrijke factor heeft gespeeld”, zegt Colijn, die een verfilming van het boek ‘de kers op de taart’ zou vinden. “Dat zou wel heel mooi zijn, maar ik weet niet of dat realistisch is.”