Afbeelding

Oranje

Columns

De maand april is wel de maand van oranje en de Oranjes. Wij vieren met Koningsdag en vroeger Koninginnedag de verjaardag van ons staatshoofd. En met een vrije dag aan het eind van april is het volk ook wel tevreden gezien de vrijmarkten en allerlei andere activiteiten. En hoe ironisch, de velden kleuren oranje van de doodgespoten akkers op landerijen, waar vanggewassen of graslanden geschikt gemaakt worden voor een nieuwe oogst. Onze landbouw minister Adema heeft in Brussel niet voorkomen, dat in Europa glyfosaat verboden wordt. De komende tien jaar kunt u bij leven en welzijn nog “genieten” van oranje velden. Nou moet ik eerlijk zijn. Mijn kennis over de werking van glyfosaat en de mogelijk veronderstelde kwalijke gevolgen zijn vele malen onvoldoende om hier een deskundig oordeel te geven. De Europese verdeeldheid op dit gebied weerspiegelt naar ik aanneem ook daar het gebrek aan kennis! De producent werkt aan een vervanger, waarvan we nog maar moeten afwachten of dat een verbetering wordt.

Over oranje gesproken: Bestaat er dan een mooier, ranker en kleurrijker witje als het oranjetipje. Wie vroeg op een zonnige dag een vlinder ziet vliegen ziet negentig van de honderd keer een witje vliegen. Bij het ’s morgens opwarmen heeft de witte kleur blijkbaar voordelen. Vlinders zijn afhankelijk van warmte van buitenaf om op temperatuur te komen. Zon en warmte zijn dan ook van levensbelang voor onze tere insecten. Zoals met veel dingen in de natuur gaat het met de dagvlinders in ons land niet zo goed. Al jaren nemen bij bijna alle soorten de aantallen af. Vlinders kom je tegen in vier stadia van ontwikkeling. Vlinders leggen eieren, eieren worden rupsen, rupsen verpoppen zich en uiteindelijk komt er een nieuwe vlinder tevoorschijn. Zo’n hele cyclus neemt vaak een heel kalenderjaar in beslag.

Het oranjetipje verschijnt als vlinder in april en eind mei vliegen de laatste exemplaren rond. Daar waar pinksterbloemen nog stand houden, houdt ook het tipje stand. Het vrouwtje van het oranjetipje is van boven wit met een zwarte zoom. Maar de onderkant is groenwit gemarmerd van een uitzonderlijke schoonheid. Het mannetje heeft naar de uiteinden van de voorvleugel een oplopende oranje kleur die eindigt in een zwart witte rand.

Eind april is de jaarlijkse lintjesregen in Nederland. Niets vermoedende landgenoten worden door hun geliefden met een smoes naar het gemeentehuis gelokt. Om daar tot de ontdekking te komen dat een leugentje om bestwil algemeen geaccepteerd is. Maar ik, ik draag wat mij betreft het mooiste vlindertje van Nederland graag voor, voor een lintje van onze Oranje. Niet dat de natuur daar ook maar iets beter van wordt, maar een lintje van onze Oranje voor het mooiste vlindertje in Nederland dat zou ik zeer gepast vinden. Wat mij betreft: Koninklijk onderscheiden “Het oranje tipje”!

Harm Jan Kerssies