
Over maestro’s en vrijwilligers
ColumnsOp een bepaald moment krijg je genoeg van de verkiezingscampagne. Het is maar goed dat de verkiezingen naderen. Ik hoef geen lijstrekkers meer te zien die katten aaien of een kick krijgen van boksen. Het opdraven van politici in allerlei kook- of aanverwante programma’s op TV is ook zoiets. Daarmee willen de lijstaanvoerders blijkbaar uitgekookt overkomen en laten zien dat ze niet zo snel aangebrand zijn. Allemaal voor de bühne en voor de gunst van de kiezers. Of het zoveelste verbale truckje uithalen in de eindeloze reeks weinig verheffende verkiezingsdebatten om de tegenstrever onderuit te halen. Respect voor de ander is er niet of weinig te bespeuren en iedereen vecht opeens voor zijn of haar eigen gelijk. Iedereen heeft opeens het beste met ons voor, het is toch niet of nauwelijks te geloven. Bewijst weer eens dat de macht van het getal, lees de het aantal zetels in de Tweede Kamer, weer tot heilige graal is verworden.
Dan zit er meer muziek in de lokale gemeenschappen van Twenterand, waarvan vrijwilligers het fundament vormen. Neem de muziekvereniging De Harmonie Vroomshoop. De actieve club van voorman Jan Kriekjes redde eerst de bijna verpauperde voormalige bibliotheek aan het Vredesplein van de ondergang door er met vereende krachten een prachtig verenigingsgebouw het MCC van te maken. Het mooie van De Harmonie Vroomshoop is ook dat ze op allerlei manieren aan de weg timmert en dan niet alleen met optredens van het orkest en de showband. Het initiatief om Maestro te introduceren is enorm aangeslagen. Acht bekende Vroomshopers dirigeerden in een bomvol MCC de musici van De Harmonie tot grote toonhoogte, waarvan er vier in ‘’la grande finale’ op 24 november in Het Punt staan.
Het mooie is dat dit kwartet ook een weerklank is van vrijwilligerswerk in het Kanaaldorp. Annelies Hankamp was al in het verleden actief met de EHBO en nadien met het kerkenwerk en een lokale theaterproductie. Erkend Stratenmaker Freddy Makkinga laat zich als vrijwilliger ook niet onbetuigd. Als Prins Carnaval, lid van de Raad van Elf van cv De Smoezen en bij tal van ondersteunende vrijwilligerswerkzaamheden, denk aan het Aquapark De Zandstuve Vroomshoop, liet en laat Freddy zich niet onbetuigd. Dan ondernemer Dennis Jongeneel, was jarenlang actief bij Ondernemend Vroomshoop en is altijd weer actief om Vroomshoop op de kaart te zetten. Tot slot Tony Kleinjan, gitarist van de band Creebles en daarnaast ook achter de schermen als lid van de bouwcommissie bij Vroomshoopse Boys actief is. Vier maestro’s in het vrijwilligerswerk, die tijdens de finale het beste van zichzelf zullen geven, gesteund door een volgepakte theaterzaal van het Punt, dat belooft wat.
Wat ook de nodige belofte in zich herbergt is het nieuwe onderkomen van de voetbalvereniging Vroomshoopse Boys. De club begon op 5 juni 1944 in café Brinkman aan de Hammerweg en vanaf 1960 werd het MCC aan de Julianastraat het domein. Via een kleine noodkantine op de MCC-velden, werd in 1976 de huidige kantine ’t Flierhuus betrokken, die nu zo goed als afgeschreven is. Toen met eigen krachten gebouwd en nu gaat straks weer gebeuren. Voor ruim 1,3 miljoen euro verrijst een eigentijds clubgebouw op De Bosrand, dat naar verwachting enkele generatie meekan. Het mooie is dat het financiële fundament na zeven jaar van voorbereiding uitermate stevig is en dat de leden ook weer voor een deel zelf gaan bouwen. De vrijwilligers vormen het mortel tussen de stenen van menige organisatie, dat geldt nog steeds.