Afbeelding

Ondernemersklimaat en een sociale gemeente Twenterand

Columns

Een opvallende quote was onlangs te lezen in TC Tubantia en was afkomstig van Bert Jansen, markant voorman van de Dorpsraad Vroomshoop. Bij de opening van het prachtige hondenspeelveld Het Kwispelpunt ging Bert Jansen in op het probleem van de hondenpoep. Er zijn hondenbezitters, die de drollen van eigen viervoeters niet opruimen door gemakzucht of omdat ze het vies vinden. Als argument gebruiken ze dan ook dat dat komt doordat ze hondenbelasting betalen. Overigens is die al lang en breed in Twenterand afgeschaft. De uitspraak van Bert Jansen is treffend: “We betalen wel rioolbelasting. Dan ga je toch ook niet op straat zitten schijten.”

Dat is de spijker op zijn kop en dat zijn we van deze nuchtere voorzitter gewoon. Voor de tweede keer pakte Bert Jansen de voorzittershamer van de lokale Dorpsraad, waartoe ook Geerdijk behoort, ter hand. Een echte doener is Bert en dat kan van de gehele Dorpsraad gezegd worden. Wat te denken van succesvolle initiatieven om samen met vrijwilligers voorzieningen te realiseren, zoals het Aquapark De Zandstuve Vroomshoop, het Kabouterpad, een sport- en bewegingspark de Stuve bij de ijsbaan en directe omgeving en een eigentijds hondenspeelveld. Deze dorpsraad staat dichtbij zijn bewoners en bewijst zijn meerwaarde.

Is ook wel nodig, als we de laatste tijd besluiten van de gemeente Twenterand volgen. ‘Twenterand, dat al jaren klaagt over de krappe begroting’, zoals terecht een vileine tussenzin in TC Tubantia luidde, pakte uit met het lidmaatschap van de businessclub van BVO Heracles Almelo. Eigen ondernemers kunnen naar wedstrijden en netwerkbijeenkomsten in Erve Asito, de thuishaven van Heracles. Voor een bedrag van 12.500 euro zijn voor anderhalf jaar businessclubkaarten en netwerksessies door de gemeente Twenterand bij Heracles gekocht. De doelstelling is via deze pilot ‘Hettrix’ technische talenten te binden, te boeien en te behouden voor de regio Almelo. Toegegeven, de spannende derby tussen Heracles en FC Twente kende onlangs technische hoogstandjes en boeide ook. Die derby kende geen winnaar en datzelfde kun je je afvragen bij deze inzet van gemeenschapsgeld in Twenterand.

De fractie van de ChristenUnie bevroeg het college van burgemeester en wethouders over deze kwestie. Sprak merkwaardig genoeg over ‘onze’ wethouder, die ‘een duidelijk antwoord gaf’. Toch bleven er niettemin vragen over. De fractie van de ChristenUnie gebruikte grote woorden als ‘willekeur en de noodzaak van gelijke behandeling’. Vergelijkbare zaken uit het recente verleden werden door de ChristenUnie met name genoemd, zoals een reis naar Sint Petersburg, ‘Het verzet kraakt’, ‘Met de nek in de drek’ , 100 jaar Vriezenveense Harmonie en festiviteiten rondom 650 jaar Vriezenveen. CU-raadslid Carla Hilberink drong aan om het formuleren en uitvoeren van beleid. Bij gelijke monniken en gelijke kappen weet iedereen in de gemeente Twenterand waar hij of zij aan toe is.

Tegelijkertijd na het berichtgeving over Hettrix kwam naar buiten dat een besluit van de gemeenteraad van Twenterand over een wijziging, lees verslechtering, van de huidige subsidieverordening mogelijk nadelige financiële gevolgen kan hebben voor organisaties als Voedselbank Manna, BOOT met de schuldhulpmaatjes en voor andere vrijwilligersorganisaties. Daarbij ook DTS, die zich sinds 1976 inzet voor het sporten voor mensen met een verstandelijke beperking. Sommige zaken zijn moeilijk te rijmen, laat ik het daarop houden. Wethouder Mark Paters suste snel het een en ander in relatie tot Manna, maar toch voelt het niet goed. Dat gaat verder dan een evaluatie in de gemeenteraad over Hettrix. Een goed ondernemersklimaat hebben we nodig, maar ook zeker een echte sociale gemeente Twenterand.