Afbeelding

Kleinere kernen in Twenterand verdienen ook aandacht

Columns

Moslim Enis Odaci en christen Herman Koetsveld waren onlangs te gast in het kerkelijk centrum Irene in Vroomshoop, dat op uitnodiging van de commissie Ontmoeting & Inspiratie. Beiden houden vanaf 2019 een gezamenlijke Spiegelreis, een boekproject, waarin geloofszaken gespiegeld worden. Door over grenzen heen te kijken en respect en begrip voor de ander te tonen, ontstaat er een dialoog. Enis Odaci is in het dagelijks leven verkeerskundige en tekende onder meer voor de realisatie van de tunnel in Nijverdal. Ook is hij voorzitter van de stichting Humanislam. Herman Koetsveld is protestants theoloog en predikant van de Westerkerk in Amsterdam en was daarvoor onder meer jarenlang als voorganger werkzaam in Hengelo. Beiden hebben bepaald geen tunnelvisie en willen de vensters van kerken en moskeeën open zetten. Dan kun je je aan elkaar spiegelen als unieke mensen, die oog en hart hebben voor elkaar. Het gaat er daarbij niet om wat je scheidt, maar om wat je bindt.

Het was een inspirerende oproep voor iedereen in zijn en haar eigen leven en zeker ook voor het Midden Oosten. De afschuwelijke beelden uit Israël en Gaza branden op je netvlies en zijn vaak te gruwelijk voor woorden. Haat eindigt waar liefde begint, is het devies van Amnesty International, maar zover is het nog lang niet. De internationale gemeenschap, lees de Verenigde Naties, moet dit geweld een halt toeroepen. De vredesonderhandelingen moeten daarna beginnen en volkeren moeten verzekerd zijn van een vredig en veilig wonen, zonder zinloze terreur.

Rustig wonen, werken en recreëren kun je bij het zien van die oorlogsbeelden alleen maar meer waarderen. Neem onze gemeente Twenterand, waar woningbouw de volle aandacht krijgt. Verantwoordelijk minister Hugo de Jonge wil grote concentraties woningen buiten de Randstad en Twente wordt daarbij ook met name genoemd. Dan moet het ook om betaalbare huisvesting gaan voor alle doelgroepen, denk aan jongeren.

Vooralsnog wordt aan grote concentraties van woningen bij grote steden gedacht. Columnist Theo Hakkert pleite onlangs in TC Tubantia terecht voor aandacht voor woningbouw in kerkdorpen, gehuchten en buurtschappen. De jeugd wil daar niet weg en wil er bouwen. Geef ze de kans, omdat lokaal talent niet verloren gaat, ook niet in de kleinere kernen. Mooi dat er nu eindelijk in Vriezenveen een prachtig overdekt zwembad staat. Dat er aan de zuidkant grond wordt gekocht met het oog op een toekomst met misschien wel 1000 woningen. Dat het vooral vet en ook cool is dat Mc Donald’s zich in Vjenne gaat vestigen.

Voorzieningen en leefbaarheid in kleinere kernen in Twenterand verdienen ook aandacht. Denk aan de Pollen, waar het rijwielpad naar Bruinehaar en gebed zonder einde lijkt. Over veiligheid gesproken, toch een belangrijk item voor een gemeentelijke overheid. De Pollen dus, waar het gebedshuis toch prima tot een dorpshuis en cultureel centrum kan worden getransformeerd. Daarvoor kan de gemeente zich toch ook hard maken.

De gemeenteraad van Twenterand kan daarin wat betekenen, maar de focus ligt momenteel op de veiligheid en het welzijn van gedupeerde bewoners langs het kanaal Almelo-De Haandrik. Er komt zelfs een gemeentelijke vertaling van de landelijke zo gebruikelijke parlementaire enquête. Verantwoordelijken van destijds worden ter verantwoording geroepen. De gemeenteraad kan er druk me worden. Neem dan ook even de ‘taartpunt’ Daarlerveen mee, die om politieke redenen bij de gemeente Hellendoorn bleef, zou ik zeggen. Ook het kopje onder gaan van het openluchtzwembad De Plump in Westerhaar-Vriezenveensewijk kan zo meegenomen worden in het raadsonderzoek, dat voel je aan je water.