Afbeelding

Klimaatperikelen en een mugshot als merchandise

Columns

Wat een Dijk van een hit was dat toch: ‘Als het golft dan golft het goed’. In de feesttent van 150 jaar Vroomshoop in 2009 werd massaal meezongen. Hoe kan dat ook anders in het kanaaldorp Vroomshoop? Rijdend over de Noorderweg in de kern Geerdijk moest ik weer aan dit lied denken. Het golvend wegdek lijkt wel een wiebeltaks, dan zonder een financiering van de provincie Overijssel.

De als toekomstig premier gelanceerde kanaal-adviseur Mona Keijzer kwam in beeld. Zij is ook bekend van de dijk in Volendam. Die presentatie golfde even goed, maar bepaald niet in de peilingen, die vaak als palingen, ook bekend in Volendam, ogen. BBB-voorvrouw Caroline van der Plas haastte zich dan ook om te verklaren dat Mona niet als premier kandidaat, maar vooral als nummer 2. van de lijst was gepresenteerd. Toch goed dat Caroline de stoute schoenen of laarzen aantrekt en de grote plas oversteekt om eens naar Australië te reizen. Dan kan ze zien hoe een boemerang werkt. Australië wordt ook weleens Down Under genoemd en dat scenario dreigt ook voor de beoogde premier Mona Keijzer.

Onze lokale politici kunnen er overigens ook (n)iets van. Neem Erik Veltmeijer, die in de rubriek ‘Politiek LOKAAL’ in de Toren in van Twenterand van een hele slechte zomer spreekt. Vanwege bezichtiging van potentiële kopers van de woning van de Veltmeijers moest er uitgeweken worden naar een Airbnb dichtbij het strand in Stroet, lazen we. Door het ‘baggerweer’ werd er echter teleurgesteld naar huis teruggekeerd. Het leek of Erik Veltmeijer even had plaatsgenomen op het balkon samen met de beroepsmopperaars Waldorf en Statler in de Muppet show. Of het is niet goed of het deugt niet, zoiets.

Dit verbleekt toch bij de droogte en vervolgens hevige regenval in Griekenland. Er viel in Pilion 75,4 centimeter regen, terwijl er normaal gesproken jaarlijks van 40 centimeter neerslag in de regio Athene sprake is. Buurlanden als Turkije en Bulgarije zijn ook zwaar getroffen door het noodweer. Reisverboden zijn in Griekenland al ingesteld, en kraanwater mag niet worden gedronken vanwege de overstromingen. Het is daar alle hens aan dek om het hoofd boven water te houden.

De Griekse Premier Kyriakos Mitsotakis stelde dat zowel de bosbranden als de storm door klimaatverandering zijn veroorzaakt. Vanaf nu zullen zorgeloze zomers, die wij kenden, ophouden te bestaan”, aldus de regeringsleider. Nogal een uitspraak gelet op de grote toeristische belangen van Griekenland, maar wel realistisch. Een bewijs temeer dat een krachtig klimaatbeleid ook in Europees verband nodig is dat dat het leven lang niet altijd maakbaar is.

Dat ondervindt ook de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump. Het ‘make America great again’ heeft aan glans verloren. De aanklachten bij justitie tegen Donald Trump stapelen zich op, met name in de nasleep van de door Trump van Biden verloren presidentsverkiezingen. Als verdachte moest Donald Trump poseren voor de camera in een gevangenis voor een ‘mugshot’. Ieder weldenkend mens zou zich dan schamen, of zich terughoudend opstellen, zo niet Trump. Het mugshot werd onmiddellijk op X geplaatst en was in minder dan een half uur tijd al drie miljoen keer bekeken. Nog gekker: het campagneteam van de opnieuw presidentskandidaat haalde in no time 7 miljoen dollar op. Het mugshot van Donald Trump is merchandise geworden met mokken, bumperstickers en T-shirts. Amerika is inderdaad het land van onbegrensde mogelijkheden maar ook van onbegrensde gekte. En zo’n mugshot op zo’n wijze benutten? Dat steekt.