Afbeelding

K’naal Shot en de Feestweek van Vroomshoop

Columns

De Oranjevereniging Vroomshoop houdt de verjaardag van wijlen koningin Wilhelmina nog steeds in ere. De organisatie van de Feestweek Vroomshoop pakt het van 2 september tot en met 10 september weer voortvarend op. Dat hoort bij dit kanaaldorp en in het centrum van Vroomshoop zal het zeker weer een drukte van belang worden. Natuurlijk door de traditionele ‘karmis’, maar ook door andere activiteiten zoals een seniorenmiddag, een onvervalste Hollandse Avond, swingende muziekavonden met aansprekende artiesten en tot slot het Beer- and Grill Festival.

De kaartjes voor de live optredens vlogen al als warme broodjes over de toonbank. Om de feestvreugde nog te verhogen is er een puur Vroomshoops drankje in de feestweek toegevoegd, dat natuurlijk een toepasselijke naam moest krijgen. Van de 120 inzenders linkte een derde dit aan het kanaaldorp Vroomshoop. Logisch ook, want de kanalen zijn onlosmakelijk met Vroomshoop verbonden. Sterker nog: door het vervoer in de aloude veentijd kwamen de kanalen. In de directe omgeving werden woningen van de eerste Vroomshopers gebouwd.

De even rijke als bewogen geschiedenis van het dorp vond zijn weerslag in verschillende historische boeken, onder meer Vroomshoopse geschiedenissen van wijlen Cees Bos. Levend Vroomshoop wijdde er ter gelegenheid van 150 jaar Vroomshoop maar liefst 300 rijk geïllustreerde bladzijden aan in een gelijknamig boek. De subtitel spreek boekdelen: ‘Een veelzijdig kanaaldorp in woord en beeld’.

De organisatie van de Feestweek Vroomshoop koos uit de vele inzendingen voor het drankje de ludieke naam ‘K’naal Shot’. De kanalen verbinden en stempelen Vroomshoop, waarvan de bewoners van oudsher als ‘K’naalsen’ bekend staan. De Grote Puntbrug wordt ook op het etiket van het K’naal Shot uitgebeeld. Daar werd Vroomshoop op 5 april 1945 bevrijd en nog steeds is het een herkenbare en karakteristieke entree van het kanaaldorp Vroomshoop. Deze brug staat ook symbool voor de grote sprong over het kanaal Almelo-De Haandrik aan het begin van deze eeuw met de ontwikkeling van woningbouw en bedrijven in Vroomshoop-Oost.

De naam van het drankje viel echter niet overal in goede aarde. De stichting Kant Nog Wal was diep teleurgesteld. De gekozen benaming werd door een teleurgestelde voorzitter Harry Broekhuizen eerder als ‘verbrekend’ dan als ‘verbindend’ bestempeld. Elke vorm van gevoel naar de honderden gedupeerden ontbreekt bij de keuze van de naam van het drankje, aldus de voorman van Kant nog Wal.

De organisatie van de Feestweek Vroomshoop liet in een reactie weten rekening gehouden te hebben met gevoeligheden, maar vond de keuze verantwoord. Dit staat immers voor een kanaaldorp als geheel, waarop de Vroomshopers best trots op kunnen zijn en waarop getoost kan worden in de aanstaande feestweek. Goed is het dat deze verschillen van inzicht zijn besproken tussen Kant nog Wal en de organisatie van de Feestweek.

Langs het kanaal Almelo-De Haandrik staat aan de Oranjestraat een prachtig gerenoveerde vervenerswoning uit 1910, die voorheen de benaming Espérence droeg. Deze karakteristieke woning is gebouwd in sobere Jugendstilvormen, maar heeft onmiskenbaar een zekere grandeur. De naam Espérence staat voor ’hoop op de toekomst’. Dat geldt ook voor de gedupeerde bewoners langs het kanaal. Door de inzet van Kant nog Wal, een externe bemiddelaar en overheden moet er recht en rechtvaardigheid geschieden, punt uit. Dan kan een slecht ‘filmshot’, die veel te lang duurde, omgezet worden in een film, die het bekijken waard is. Dan wordt wonen langs het kanaal op termijn weer aangenaam in Vrooms-hoop en andere plaatsen. Laten we daar een K’naal Shot op drinken.