Afbeelding

Welke samenleving willen we eigenlijk?

Columns

De sociale media kunnen een bron van informatie vormen. Kunnen, want kijken we naar Twitter, dat nu op bevel van eigenaar Elon Musk de benaming X kent, en Facebook, dan is dit veel te vaak een gemeengoed van klagen, kwetsen en schelden. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed dat in onze Grondwet is verankerd. Toch heeft dat z’n grenzen, die vaak worden overschreden. Nu premier Mark Rutte op termijn verdwijnt is hij niet langer de kop-van-jut, waarbij de meest bizarre verwensingen op internet blijkbaar normaal zijn. Denk bijvoorbeeld het noemen van tribunalen, waarvoor Rutte zou moeten verschijnen. De huidige Eurocommissaris Frans Timmermans gaat meedoen als lijsttrekker van Groen Links-PvdA en hij krijg hij nu al flink voor z’n kiezen van tegenstanders. Men beeldt de huidige daarbij uit als een SS-kopstuk, compleet met uniform en een uniformpet met een doodskop erop. Dat kan blijkbaar allemaal. Om je verkiesbaar te stellen, in dit geval als leider van ‘Verenigd Progressief’, klinkt overigens beter dan Verenigd Links of iets dergelijks, is op zich al een moedige daad. De bedreigingen zijn immers niet van de lucht bij politieke ambtsdragers en dat geldt helaas voor meer sectoren.

Het gebruik van je mobiel voor Facebook, X, TikTok, Snapchat et cetera staat onder druk in het onderwijs. Alleen maar goed, want net zoals autoreizen vereisen de lessen focus en concentratie. Demissionair minister Robbert Dijkgraaf had beter een verplichting dan een dringend advies kunnen geven. Wat dat betreft hebben we behoefte aan kloeke besluiten. Maar goed, het begin is er om het ‘loeren’ op een mobiel te verminderen. Zie je ook in de wachtkamers van huisartsen en tandartsen. Vroeger had men belangstelling voor het wel, maar zeker ook het wee van de dorpsgenoten. Nu heerst er een stilte, waarbij patiënten in hun eigen bubbel zitten door doorlopend op hun mobiele telefoon te staren. Zou er iemand wanhopig uitroepen; “Mijn been moet geamputeerd worden..” bestaat er een kans dat er even van de schermpjes wordt opgekeken. Hopelijk wordt dan niet ‘verwijderen’ aangeklikt..

Welke samenleving willen we eigenlijk? Toch zeker één die zich bekommert om de klimaatverandering. Ongelofelijke hitterecords in Amerika en Griekenland met vreselijke bosbranden op de eilanden Rhodos, Korfoe en Evia. De Griekse president Kyrikos Mitsotakis wijst de klimaatverandering als voornaamste boosdoener aan. Het is echt 5 voor 12 op deze bedreigde aardbol. Gelukkig maakt de provincie Overijssel zich hard voor de elektrificatie van de spoorlijn Almelo-Mariënberg, zodat dieseltreinen tot het verleden gaan behoren. Waar blijft de gemeenteraad van Twenterand om dit te ondersteunen? Over ontsporen in de samenleving gesproken: het aantal doorrijders na ongevallen steeg in een jaar tijd in Twenterand met 57,9 procent, van 95 naar 150. Moeten we toch niet willen.

De provincie Overijssel heeft onder leiding van de BBB eindelijk de knoop doorgehakt wat het plaatsen van windmolens betreft. Er is straks sprake van een clustering van minimaal vier turbines en ook de gemeente Twenterand is aan de beurt om haar aandeel te leveren. Dat leidde tot woedende reacties van gemeenten, die zich gepasseerd voelen. Fractieleider Marcus Elzinga van de GBT gebruikte X om dit te verwoorden. Hij noemt de BBB, ‘ook van megastallen, gewoon CDA-2‘ en veel kiezers zijn er ingetrapt, schrijft hij. De windmolens worden door de strot geduwd, aldus Elzinga. De gemeenten zitten niet stil nu ze na een lange tijd van besluiten uitstellen geknipt en geschoren worden door de provincie, die wil doorpakken. Wordt ongetwijfeld vervolgd.