
Noaberschap als een Ecoplant
ColumnsDe zomerstorm Poly raasde onlangs over ons land en trok een spoor van vernieling. Ook zijn het stormachtige weken voor het politieke landschap in Nederland. Kopstukken en lijstaanvoerders sneuvelen nu of op termijn in record tempo met premier Mark Rutte voorop, gevolgd door Wopke Hoekstra en Sigrid Kaag. Het is natuurlijk treurig dat in ons voorheen beschaafde land zoveel politici bedreigd worden. Zegt alles over het morele verval, dat de laatste jaren onmiskenbaar gaande is. Zo las ik dat het gezin van oud-wethouder Jurgen van Houdt van de gemeente Enschede, nu burgemeester in Rijssen-Holten, zelfs tijdens hun kerkgang beveiliging nodig had. Had alles te maken met de aankondiging van de komst van een AZC in Enschede. Politicus Geert Wilders kan al jarenlang geen stap zonder beveiligers zetten. Het is toch te treurig voor woorden.
Dat het kabinet Rutte 4 zou vallen over het asielbeleid was geen verassing meer. Je kunt beter eieren leggen dan blijven kakelen. Staatssecretaris Eric van der Burg pleitte qua opvang van vluchtelingen voor solidariteit, maar kreeg vooral nul op het rekest. Dat zegt veel over de gemeenten in ons land. Vooral met dikke rijksvergoedingen zijn ze nog te paaien om voor opvang te zorgen. Door bange politici wordt ook voor draagvlak gepleit als het om klimaatmaatregelen gaat. Dat is populisme ten voeten uit. Karaktervol beleid voeren, ook tegen de stroom en de publieke opinie in, is van een geheel andere orde.
Het wordt tijd dat er een andere wind gaat waaien, in Den Haag en ook bij de lagere overheden. Lef tonen en zeggen waar het op staat dus. Gelukkig deed wethouder Aimée van der Ham dat wel in de gemeenteraad van Twenterand. De VVD en de PVV waren fel tegen de gewijzigde inzamelstructuur, waarbij restafval één keer in de zes weken wordt opgehaald. VVD-raadslid Erik Kobes was bang voor stank en maden in de container. “Als er goed afval gescheiden wordt, zitten de maden in de gbt-bak’’, was de gevatte reactie van de milieuwethouder. Zo doet scheiden niet lijden en is het goed voor het milieu.
Innovatie hebben we ook nodig, zoals Herry Maris (65) uit Vriezenveen liet zien. In de tuin voor zijn woning aan de Boerhaavelaan in Vriezenveen plaatste hij een half jaar geleden een Europlant. De buren gingen desgevraagd akkoord en voor 16.000 euro werd de Europlant van 4,5 hoogte aangeschaft. Levert maar liefst 4000 kilowatt stroom per jaar op. De woning van Herry Maris heeft een rieten kap, dus dit was een mooi alternatief voor zonnepanelen. De gemeente Twenterand had aldus Maris soepelheid in de behandeling beloofd als de noabers akkoord zouden gaan.
Toch moet de klimaatvriendelijke bezienswaardigheid verdwijnen en wel voor 9 augustus. Anders wordt een dwangsom van € 6.600,00 opgelegd door de gemeente Twenterand. Heeft alles te maken omdat buurtgenoten anoniem geklaagd hebben bij de gemeente over de aanwezigheid van de Ecoplant. Gemeentelijke toezichthouders constateerden dat dit in strijd was met het bestemmingsplan.
Tsja, een buurtbarbecue met een aangenaam gesprek lijkt toch beter te werken dan anoniem geklaag. Op hete kolen zitten geldt dan alleen voor het vlees. Noaberschap moeten we koesteren. Twenterand haalde onlangs in negatieve zjn de voorpagina van TC Tubantia met het nieuws dat het aantal burenruzies in vijf jaar verdubbelde van 48 naar 91 meldingen. Dat moet toch anders kunnen. Laat Delta FM een zonnige tv-serie beginnen: ‘Beminde Buren’. Daar is schuttingtaal taboe en bloeit de noaberschap als een Ecoplant.