Afbeelding

Nog iene dan

Columns

Velen leven zich uit met het elfde gebod: ‘gij zult genieten’. Dat blijkt uit een landelijk onderzoek naar online gegevens. Verreweg het meest wordt tegenwoordig uitgegeven aan evenementen, pretparken en vliegtickets. We zijn de vliegschaamte blijkbaar voorbij en de coronacrisis met matiging lijkt ver achter ons te liggen. Over genieten gesproken: ‘Nog iene dan’ is een gevleugelde uitdrukking in cafés en ook in clubhuizen. Dat staat op de tocht als het aan de verantwoordelijke staatssecretaris Maarten van Ooijen ligt. Het nuttigen van 1 glas alcohol per dag bedreigt de gezondheid in hoge mate. Verontrustende cijfers over een relatie van alcohol en kanker werden zichtbaar.

Het gaat er volgens mij om of alcohol nuttigen met mate gebeurt. Zichzelf respecterende sportverenigingen in Twenterand kennen strikte regels qua schenkbeleid en barpersoneel wordt geïnstrueerd en opgeleid. Datzelfde geldt ook voor vergelijkbare organisaties, denk aan de culturele sector. Een soort van drooglegging in sportkantines doet denken aan een soortgelijke poging van president Wilson in Amerika, die faliekant mislukte. Alles ging daarna clandestien en er werd meer gedronken dan ooit.

Samen een biertje of een wijntje drinken na de sportwedstrijden is gezellig en juist dat sociale aspect lijkt onder te sneeuwen in het zich van burgers vervreemdend politiek Den Haag. Onderlinge vriendschappen, teamgeest en sfeer zijn belangrijk voor sportclubs, waarvan er een op een grandioze wijze het 75-jarig jubileum vierde. DETO Vriezenveen is inderdaad door eenheid sterk gebleken en heeft dat volle bewezen, zowel prestatief als recreatief.

Zelf mocht ik met Vroomshoopse Boys meerdere duels tegen de roodhemden spelen en dat waren heerlijke derby’s. We kwamen elkaar zelfs op het hoogste landelijke amateurniveau tegen, waarbij de ervaring van DETO de doorslag gaf. In de loop van de jaren blonken onder meer spelers als Hans Aman, Freek Becker, Hannes Lalopula, Jan Wetering, Arjan Pastink, Willian Swienink, Frederik Jaspers Faijer en de internationale Jessica Torny en Wout Weghorst. Het ware fundament van de vereniging wordt natuurlijk gevormd door al die vrijwilligers, die DETO hebben gemaakt wat het nu is.

Uit de zeventiger jaren herinner ik mij nog laatste man en markante DETO-speler Benny Webbink uit de Pollen, die ook borg stond voor presteren en gezelligheid. Bennie schonk ons als Boys de overwinning door op Het Midden opvallend mis te koppen. Aan de andere kant werd DETO, die de punten toen echt nodig was, bij een thuiswedstrijd van ons vrije doortocht geboden. Beide keren werden de wapenfeiten na afloop bezegeld met meerdere rondjes. Het gerstenat smaakte heel goed en was enorm gezellig. Dergelijke doorleefde verhalen zijn waarschijnlijk niet tot de beleidsmakers in Den Haag doorgedrongen, vrees ik.

Sport staalt de spieren en zorgt voor verbroedering. Veel jeugd en jongeren doen er in Twenterand graag aan mee. Nu leert een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat 789 jongere inwoners in Twenterand nog onder één dak hun ouders of vader of moeder verkeren. Die 14,4 % van die leeftijdscategorie is veel meer dan het landelijke gemiddelde, dat 10% bedraagt.

Als collegeleden of raadsleden van de gemeente Twenterand dit lezen moet er toch een belletje en moeten er eigenlijk alarmbellen afgaan. Jongeren blijven zo lang in het ouderlijk huis omdat er vaak geen of nauwelijks adequate huisvesting in hun woonplaats is. Dat is toch de sleutel voor een aantrekkelijke levensloopbestendige gemeente, die Twenterand wil zijn. We moeten voorkomen dat onze jongeren noodgedwongen hun ‘heil’ elders zoeken. De gemeente Twenterand kan ze aan zich binden door goede voorzieningen, werk en bovenal voldoende huisvesting.