Afbeelding

Is de gemeenteraad een lam, of een leeuw?

Columns

Het overdekte zwembad in Vriezenveen komt er eindelijk. Na jarenlang politiek gesteggel is het bijna zover. Het zwembaddossier was tevens een hoofdpijndossier. Bij het sluiten ervan kwam er nog een extra kostenplaatje van 8 ton boven water. Dat het raadsbesluit van Twenterand destijds gepaard ging met de toezegging: ‘Er komt geen cent bij het vastgestelde bedrag’ was achterhaald door onder meer de onverwachte oorlog in Oekraïne en niet voorziene fors gestegen materiaalprijzen. Dat die acht ton werd verkocht als een bijzondere prestatie bij een dergelijk megaproject, ach wie geeft er zichzelf nooit eens een al dan niet verdiend schouderklopje?

Wat echter wel heel wat anders was dan een rimpeling in het water was de onheilstijding dat de verbouw van het gemeentehuis in Vriezenveen drie miljoen meer kost dan voorzien. Ook hier werden de oorlog in Oekraïne en de bovengemiddelde stijging van bouwmaterialen als oorzaken opgevoerd. Kan zijn, maar er speelt meer. De gemeenteraad van Twenterand gaf in 2021 groen licht voor een bedrag van € 5.899.483 euro. Nu blijkt het om een bedrag van € 8.859.33 euro te gaan. Er zijn nu investeringen meegenomen, die eerst helemaal niet in beeld kwamen. Te denken valt aan softwaresystemen, opknappen toiletgroepen, vervangen plafonds en ga zo maar door. De tekst van de song ‘Kom van dat dan af, ik waarschuw niet meer’ van Peter Koelewijn geldt voor het dak van het gemeentehuis, dat niet sterk genoeg blijkt om nieuwe installaties te dragen. Wat hangt ons boven het hoofd? Dat mogen zeker raadsleden zich wel eens vaker afvragen. In plaats van koele wijn aanhoren kun je beter klare wijn schenken.

Elk jaar biedt het college van burgemeester en wethouders bestuursrapportages (beraps) aan de raad aan. Wat is er de afgelopen jaar over de voortgang van verbouw van het gemeentehuis vermeld? Is de gemeenteraad een leeuw of een lam? Het gaat, hoe je ook wendt of keert, linksom of rechtsom, wel over geld van de burgers. Wij moeten samen de meerkosten van jaarlijks € 186.000 euro ophoesten. We moeten er toch op kunnen op rekenen dat er zorgvuldig met de gemeentelijke financiën en ook gemeenschapsgeld wordt omgegaan. Dit is amateuristisch prutswerk.

Door deze financiële tegenvaller kunnen bepaalde sluimerende ambities van de gemeente Twenterand weleens sneuvelen. Denk aan een mogelijke stedenband met het Duitse Melle. Op de oude handelsroute tussen Vriezenveen en Sint-Petersburg ligt deze Duitse stad in Nedersaksen tussen Osnabrück en Bielefeld, waarmee al gesprekken zijn geweest over een mogelijke partnerschap. Er zijn raakvlakken wat betreft muziek, cultuur en sport met SC Melle’03 als uithangbord met vijftien verschillende sporten. Een ondernemer uit Twenterand heeft een vestiging in Melle en voorzichtig wordt al gerept van een handelsmissie.

In het verleden waren onder meer het Duitse Diemelsee en het Russische Lomonosov partners. De toenmalige gemeente Den Ham scoorde vooral op cultureel gebied bij onze Oosterburen met muziekverenigingen en koren. Zelf mocht ik eens als verslaggever van het Dagblad van het Oosten met Juliana uit Den Ham mee naar Adorf in Diemelsee voor een dergelijke uitwisseling. Dat groeide uit tot een ongelofelijk feest tot in de nachtelijke uren, waar ‘Ein prosit’ en ‘Trink, trink Brüderlein trink, lass doch die Sorgen Zu Haus’ herhaaldelijk weerklonken en ik de Schnaps pas echt ontdekte. Naast deze ‘derde helft’ was er een vorstelijk optreden van Juliana, die indruk maakte op de Duitse partners. De toon maakte de muziek. Maak het niet te ingewikkeld en vooral niet te duur, zo kan het ook.