Afbeelding

Behoefte aan een nieuwe lente en een nieuw geluid

Columns

In vroegere jaren was het wel zo overzichtelijk. Er was een Nutswet en de overheid stond garant voor gas, water en licht, voor (vaar)wegen en voor het vervoer. Vadertje Staat zorgde voor de welvaart en het welzijn van de burgers. Marktwerking gold vooral voor de warenmarkt, waar de gulden een daalder waard was.

Vadertje Staat, het klinkt vertrouwd, maar kom daar tegenwoordig nog maar eens om. Als je de media mag geloven, heerst er nu vooral wantrouwen onder de burgers. Tegenwind alom of het nu om windturbines, oppompen van drinkwater, huisvesten van Oekraïners, herstel van de woningen langs het kanaal of om het vervangen van een waterleiding gaat. Je zal in dit tijdsgewricht maar bestuurder zijn. Logisch dat het werven van kandidaten voor zulke politieke bestuursfuncties zo moeizaam gaat.

Wethouder Arjan Hof van de gemeente Twenterand neemt het op voor zijn bewoners, denk aan de omwonenden van het kanaal Almelo-de Haandrik en het Hammerflier. Het luisterend oor en het invoelend vermogen zijn aanwezig, niks mis mee. Het zou hem en het gemeentebestuur nog meer sieren als daadwerkelijk invloed wordt uitgeoefend bij de provincie Overijssel en bij Vitens. En ook: als overheden samen optrekken om inwoners recht te doen. Naast het oor zijn er nog het hoofd en het hart, die recht en gerechtigheid belichamen. Een goede compensatie moet er boven water komen, die kan bijdragen aan herstel van vertrouwen.

Dan hoeft TC Tubantia ook niet langer met als een soort van lokale en regionale ‘rampenzender’ te functioneren. Een nieuwe lente en een nieuw geluid dus. Dat lijkt bij de berichtgeving ook weleens nodig. In TC Tubantia werd bij brand bij de Sleutel in Vroomshoop in de kop boven het artikel benadrukt dat er jongeren met een pilsje in de hand onder gejuich het instorten van de school begroetten. Dat was sensatiejournalistiek ten voeten uit en ook nog eens stigmatiserend.

Doet me denken aan een uitspraak van Mr. Ger Vermeulen uit Almelo, die hij eens als advocaat over een jonge Vroomshoopse inwoner deed. Die was zijn boekje te buiten gegaan en de advocaat beklemtoonde dat hij ‘daarnaast ook nog eens een Vroomshoper was’. Dit werd breed uitgemeten in de toenmalig Dagblad van het Oosten, een van de voorgangers van TC Tubantia. Dat viel verkeerd in ons Kanaaldorp en de carnavalsvereniging De Smoezen pakte dat op. Ger Vermeulen werd uitgenodigd voor het gala van De Smoezen om daar een ‘missmoes’ in ontvangst te nemen. Sportief gaf de latere Almelose rechter gehoor aan deze uitnodiging en gaf hij toe dat zijn uitspraak in de context niet juist was geweest. Respect voor elkaar hebben werkt zoveel beter en vormt de basis voor een harmonieuze samenleving, waar ruimte is om jezelf te zijn.

Binnen de gemêleerde samenleving van Twenterand worden vele initiatieven genomen, die hartverwarmend zijn. Café Kremer in Vroomshoop kan rustig een actiecentrum worden genoemd. Nu betreft de inzet van vrijwilligers het welzijn van kinderen in de knel, dat in een brede regio, die kansen in dit leven verdienen. Dat verdient onze steun. Neem het initiatief in Vriezenveen om de Koningsdag in ere te herstellen. Liever samen in een feesttent dan elkaar de tent uitvechten is daar het motto. Zo wordt het weer een breed volksfeest voor het gehele gezin op 27 april aanstaande. Het credo ‘Niet jammeren, maar creatief zijn’ is omarmd door de nieuwe stichting Koningsdag Vriezenveen en een aantal verenigingen slaat zo de handen ineen. Noaberschap, het werkt nog altijd.