Afbeelding

Oud en nieuw in Twenterand

Columns

Gelukkig nieuwjaar, veel heil en zegen, de beste wensen en geluk in ’n tuk. Deze vier wensen voor het nieuwe jaar 2023 weerspiegelen het leven, zoals dat door een ieder vaak verschillend ervaren wordt. Persoonlijk spreekt me ook de wens van Herman Finkers aan. Hij zei het zo: ’Laten we bidden voor hen die het moeilijk hebben, maar bovenal voor hen die moeilijk doen’.

Oud en nieuw wordt ook weerspiegeld in de gemeente Twenterand. Oud zijn de fossiele brandstoffen, het gas en de walmende dieseltreinen, die door dit gebied rijden. Nieuw zijn de elektrische auto’s en op termijn elektrische treinen, schone brandstof, warmtepompen en jawel: windmolens. Voorheen verklaard tegenstander Gemeentebelangen Twenterand geeft de plannenmakers zelfs niet meer de wind van voren. Zand erover geldt ook niet meer voor het zoekgebied in Vriezenveen. Oud-milieuwethouder en huidige fractievoorzitter Martha van Abbema van de ChristenUnie is nog wel op zoek naar tegenwind bij de omwonenden, al is het op enige afstand. De betreffende burgers kunnen mede-eigenaren worden en zelfs de molenwieken naar believen bij teveel geluidsoverlast stopzetten. Ik wist niet wat ik hoorde! Dat zal een gewiekst getouwtrek worden met die windturbines en wie krijgt er een klap van de molen?

Van oud naar nieuw geldt ook voor de overdekte Stamper in Vriezenveen en voor het clubgebouw van de voetbalvereniging Vroomshoopse Boys. Bij de glazen kantineactie van die voetbalvereniging gaat het over een 50 jaar oude kantine naar een gloednieuw onderkomen op de Bosrand. Oud en nieuw is ook van toepassing op de organisatoren en uitvoerders van de succesvolle glazen kantineactie, die maar liefst 40 mille in het laatje bracht. Het is de jeugd en het zijn de jongeren die deze klus in deze digitale tijd met verve klaren en dat is alleen maar goed. Zij vormen het fundament van verenigingen en organisaties. Het gaat nog steeds op: wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.

Van oud naar nieuw. In Westerhaar-Vriezenveensewijk is de Hoofdweg totaal gerenoveerd en aan de eisen van deze tijd aangepast. Deze aanpassing van de infrastructuur had heel wat voeten in de aarde. Het duurde ‘emeundig’ lang, maar het werd tijd. Deze vitale leef- en woongemeenschap heeft recht op volwaardige voorzieningen ook wat sport en cultuur betreft. Na het verlies van het openluchtzwembad de Plump geldt dat zeker voor sportverengingen. Denk in dit verband aan de benodigde banen van de lokale tennisvereniging, die deze slag moet blijven winnen.

Van oud naar nieuw geldt ook zeker voor het veilige fietspad tussen de Pollen en Bruinehaar. Als alle overlegmomenten over dit hoofdpijndossier in duizend euro waren uitgedrukt, was het fietspad er al lang en breed geweest. Het is als overheden de hoogste tijd om nu eens beloften waar te maken. Miljoenen naar ecologische maatregelen en overstekende padden in het Engbersdijkvenen, het kan allemaal. Neem dan ook de veiligheid van de inwoners van deze kernen van Twenterand mee. Waarheen leidt de weg? Naar een veiliger omgeving, dat is broodnodig.

Van oud naar nieuw betreft ook ons denken over ‘het herbergen van vreemdelingen’, zoals dat vroeger heette. Het gaat nu om statushouders, asielzoekers en vluchtelingen. Die opdracht wordt door een forse raadsmeerderheid verstaan. Compassie wordt daarmee getoond voor een groep, die dat nodig heeft. Nieuw en flexibel denken en handelen door het gemeentebestuur van Twenterand kan als flexibel aangemerkt worden. De te bouwen flexwoningen in Vriezenveen-Noord zijn op termijn ook voor woningzoekende Twenterand-bewoners welkom. Beter kan het toch niet?