Kimberly Veltink is finalist Miss Diversity Netherlands 2024.
Kimberly Veltink is finalist Miss Diversity Netherlands 2024. Fotograaf: pixlnl

Kimberly in de race voor Miss Diversity

Algemeen

DAARLERVEEN - Kimberly Veltink uit Daarlerveen staat in de finale van Miss Diversity Netherlands 2024. Een missverkiezing waarbij het niet gaat om hoe je eruit ziet, maar om welke boodschap je uitdraagt. De 22-jarige hoopt met haar deelname het taboe rondom eetbuistoornissen te doorbreken.

Kimberly stond twee jaar geleden in de finale van een andere miss-verkiezing. Een mooie, eerste ervaring. “Daar ging het om het innerlijk en de verhalen van de andere deelneemsters raakten me.” Het zaadje was geplant, dus toen ze de oproep voor de Miss Diversity verkiezing zag twijfelde ze geen moment. “Niemand is perfect en dat hoef je ook niet te zijn voor deze verkiezing. Er zijn slanke deelneemsters en meiden met een maatje meer, zoals ik.”

Juist de diversiteit bij deze verkiezing spreekt Kimberly aan. “Iedereen heeft zijn eigen verhaal: een tienermoeder, iemand die veel is gepest, brussen (iemand met een broer of zus met een beperking) en seksueel misbruik. Heel aangrijpend, maar het maakt het mooi dat we dit traject met elkaar doorlopen.”

Aandacht voor eetbuistoornis

Zelf heeft Kimberly een eetbuistoornis. Die werd pas begin dit jaar gediagnosticeerd. “Vroeger ben ik veel gepest. Ik kreeg opmerkingen over mijn uiterlijk, mensen die zich bemoeiden met mijn afvalproces. Ik ben bij veel diëtisten geweest. Uit liefde stuurden mijn ouders mij er naar toe, in de hoop dat ik geholpen kon worden en mijn zelfbeeld beter zou worden. Want ik pas niet volledig in ‘het plaatje’.” Kimberly kampte met depressieve gedachten en een minderwaardigheidscomplex. Nu ze de diagnose ‘eetbuistoornis’ heeft gekregen, valt er een last van haar schouders. “Ik weet nu waar het probleem ligt, waar ik aan toe ben. Het geeft mij vertrouwen dat ik met de juiste hulp nu wel aan mezelf kan werken en resultaten ga zien.”

Deelname aan Miss Diversity is voor Kimberly een uitdaging en meteen een stap in haar verwerkingsproces. Om mee te doen aan de verkiezing moeten kandidaten namelijk een standpunt aankaarten over een maatschappelijk thema. Voor de Daarlerveens is dit dat er meer aandacht moet komen voor eetbuistoornissen, ook wel bekend onder de Engelse term binge eating disorder. Iemand heeft dan last van eetbuien waarbij hij of zij in korte tijd een grote hoeveelheid voedsel eet. “Ik daag mezelf heel erg uit met mijn deelname. Het helpt me te praten over mijn probleem en ik hoop door mijn deelname het taboe eraf te halen. Want met een eetbuistoornis heb je geen controle over je voeding. Als je binge hebt, ben je niet meer bezig wat aan het eten bent. En tijdens het eten kunnen verschillende emoties getriggerd worden. Het heeft veel effect op je leven: je zelfbeeld, je vrienden en je omgeving.”

Net als bij andere Miss verkiezingen bereiden de deelneemsters zich voor op een voorstelronde, badmoderonde en een galaronde. Daarvoor vinden er verschillende teambuilding activiteiten zoals mindfulness, kickboksen, galajurken passen, presentatietechnieken en het verwoorden van je statement. “Het is moeilijk om mijn statement goed op papier te krijgen, omdat het een gevoelig en vers onderwerp is. Ik ben nu al dankbaar dat ik mee mag doen aan de verkiezing. Het is een mooi traject met allemaal mooie meiden om mij heen, met elk hun eigen aangrijpende verhaal. Voor mij helpt het om te praten over mijn stoornis en er open over te worden.”

Stemmen

De finale van Miss Diversity Netherlands vindt plaats op vrijdag 3 mei in Theater de Speeldoos in Baarn. De verkiezing is opgedeeld in drie categorieën; Teen Diversity voor de leeftijd 14 tot 19 jaar, Miss Diversity voor vrouwen van 20 tot 29 jaar en Elite Diversity voor iedereen ouder dan 30 jaar. De finale wordt gestart met een voorstelronde, badmoderonde, galaronde en de finalisten in de top 5 eindigen mogen een speech houden over het punt waar ze meer aandacht voor willen. Op basis hiervan wordt in elke categorie door een jury een winnaar gekozen.

Wanneer je Kimberly een stapje dichter naar de kroon wilt helpen, kan je op haar stemmen. Sms dan POLL MDN KIMBERLY naar 3010. De kosten hiervoor zijn 1,10 euro per stem. “Ik hoop dat ik door middel van jullie steun en stem mijn stem mag laten horen.”

Door Bianca Hellemons