Wina en Jan Droogendijk in de werkkamer van de predikant.
Wina en Jan Droogendijk in de werkkamer van de predikant.

Dominee Jan Droogendijk (65) neemt afscheid

Algemeen

VROOMSHOOP - Dominee Jan Droogendijk (65) uit Vroomshoop gaat met emeritaat. Op zondag 3 maart om 9.30 uur is de afscheidsdienst in Irene in Vroomshoop. Voorafgaand is er voor gemeenteleden nog een gezellige afscheidsavond op vrijdag 1 maart vanaf 19.30 uur in Het Anker in Vroomshoop. Op 26 februari 1984 begon Droogendijk als predikant, na precies 40 jaar is het genoeg geweest. Hij zegt hierover: “Ik heb bewust de eerste zondag na 26 februari gekozen om afscheid te nemen. 40 jaar is een mooi rond getal!”

Rouleren

Op 2 januari 2013 begon dominee Droogendijk in Vroomshoop. Hij en zijn vrouw Wina streken neer in het kanaaldorp vanuit Veenwouden / Veenwoudsterwal. “Vroomshoop was mijn vijfde gemeente. Dat is iets bovengemiddeld voor een predikant, maar het was in die tijd gewoonte om vooral in het begin van je carrière wat meer van gemeente te rouleren. Tegenwoordig is dat rouleren overigens veel minder. En dat bedoel ik dan in algemene zin. Veel partners van collega’s werken zelf ook en willen liever helemaal niet verhuizen. Ook kopen veel collega’s een eigen woning, waardoor ze veel minder geneigd zijn te verhuizen naar een nieuwe gemeente. Ook de afname van het aantal full-time werkplekken, door kostenbesparingen en het fuseren van kerkelijke gemeentes, speelt hierbij een rol. Dit alles zorgt dat predikanten veel minder snel overstappen van de ene gemeente naar de andere. En dat is wel een punt van zorg, want je kunt ook ergens te lang blijven. Zowel voor de predikant als de gemeente kan het verfrissend zijn als er eens een nieuw gezicht komt. En bovendien krijg je als predikant in een nieuwe gemeente ook de kans om het anders te doen.”

Fusie

De in Zuid-Holland geboren Droogendijk is trots dat de fusie om te komen tot de Protestantse gemeente in Vroomshoop goed is gegaan. Hij zegt: “Een samenwerking die is uitgelopen op een fusie. Stapsgewijs en niet overhaast, met een duidelijke koers. Dat proces is goed gegaan en dat is fijn. Overigens hadden ze het zonder mij ook wel voor elkaar gekregen hoor.” Maar er waren ook zaken die lastiger waren voor dominee Droogendijk. “Hoewel ik een voorstander was van de nieuwe wijkindeling, vond ik dat wel eens lastig. Je hebt in je ‘oude wijk’ wel een band met sommige mensen, maar je bent dan opeens niet meer hun dominee. Dat heb ik wel eens erg vervelend gevonden. Daarnaast ook het grote aantal adressen dat je dient te bezoeken. Ik had te vaak het gevoel dat ik ergens niet aan toekwam. En dan betrof het vaak ouderen. Je wilt dan meer tijd aan iemand besteden, maar die tijd die is er domweg niet. Dat frustreert soms wel!”

Van Vroomshoop naar Franeker

Vanaf 5 maart aanstaande woont het gezin Droogendijk in Franeker. Dominee Droogendijk zegt hierover: “Mijn vrouw Wina is in Franeker geboren en heeft er 18 jaar gewoond. We zijn er vertrouwd. Bovendien woont mijn moeder van 88 jaar ook in Friesland en straks kan ik dus wat vaker bij haar op de koffie. Vanaf mijn emeritaat zie ik mezelf als reservist voor de hele kerk. Ik zal in de toekomst dan ook nog wel preken in gemeentes waar ik heb gestaan. Dat zal in Vroomshoop echter niet eerder zijn dan in 2025, want de roosters voor dit jaar zijn al lang en breed klaar. Maar eerst doe ik straks even helemaal niets, en dan komt de rest vanzelf wel.” En tot slot zegt dominee Droogendijk: “Vroomshoop zullen we wel missen, de mensen, maar ook de omgeving. Vanaf ons huis liepen we zo het Zandstuvebos in en ook begraafplaats Dennenhof is schitterend om te wandelen. De omgeving is bovendien, met bos, heuvels en De Vecht, prachtig om te fietsen. Daarnaast heeft Vroomshoop de beschikking over alle voorzieningen, waardoor het hier prettig wonen was. We zullen Vroomshoop dan ook gaan missen, ondanks dat Franeker ook een fijne plek is.”