Vrijwilligers van het kabouterpad hebben een nieuwe wilgentenen hut gebouwd.
Vrijwilligers van het kabouterpad hebben een nieuwe wilgentenen hut gebouwd.

Vrijwilligers volop aan de slag in gemeente Twenterand

Algemeen

TWENTERAND - De tuin voorjaarsklaar maken, schilderen, beitsen en opruimen. Vele klusjes waar menig vereniging niet aan toe komt. Maar vele handen maken licht werk. En dat is wel weer gebleken tijdens het NL Doet weekend. Op verschillende plekken in de gemeente werden de krachten gebundeld om karweitjes aan te pakken.

Het zat de vrijwilligers van de Engelsstraat in Vriezenveen vrijdag niet mee. De regen gooide roet in het programma. Toch is het gelukt om tussen de buien door de tuin van woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking voorjaarsklaar te maken. “We hebben weer voorjaarbloeiers in de potten en vaste planten in de borders, zodat de tuin er weer gezellig uitziet in het voorjaar en de zomer. Daar kunnen we met z’n allen weer van genieten”, zegt groepsbegeleidster Irma Oude Booyink.

Kabouters poetsen

Ook het kabouterpad kon een opknapbeurt gebruiken. De vrijwilligers kwamen ‘s ochtends aan bij een sprookjesachtig mooi kabouterpad, alles was nog wit van de sneeuw. “Dus alle werkzaamheden die we op de planning hadden staan, moesten enigszins worden aangepast”, geeft Riëtte Makkinga aan. Op de speelplek is weer een nieuwe wilgentenen hut verschenen, dikke takken die over het pad waren gevallen zijn in stukken gezaagd en de kabouters hebben een poetsbeurt gekregen. “Ze zijn weer mooi klaar voor het voorjaar. We zijn dan ook heel erg blij met alle vrijwilligers die ons hebben geholpen.” Vier tot vijf keer per jaar heeft het kabouterpad een opschoonbeurt nodig. Wie een handje wil helpen, kan contact opnemen met Riëtte Makkinga, tel. 06-48 255 174.

Tegenvaller

Voor Scouting Admiraal Kruys Groep uit Vriezenveen konden de geplande werkzaamheden niet doorgaan. En dat lag niet alleen aan het weer. Voorzitter Sander Berkhof: “We willen graag de bestrating rondom ons clubgebouw verbeteren. Het viel niet mee om daar vrijwilligers voor te krijgen. Dan kunnen we als leden alles er wel uit gaan gooien, maar het moet er ook weer in.” Berkhof hoopt later in het jaar deze klus op te kunnen pakken met behulp van vrijwilligers.

Frisse Voedselbank

Stichting Manna kon wel rekenen op de inzet van vrijwilligers. Het onderkomen van de voedselbank in Twenterand heeft zaterdag een grote schoonmaak ondergaan. “Wij begonnen met vijf vrijwilligers aan de schoonmaakklus van de uitgifteafdeling en opslag van levensmiddelen. En in de loop van de morgen hebben zich nog twee daarbij aangesloten”, zegt Gerrit Fransen. In een ochtend tijd is er veel werk verzet in en om gebouw De Linde. Tafels, diepvriezen en koeleilanden zijn schoongemaakt; de vloer is geveegd, gezogen en daarna gedweild; het bovenblad van de houten tafels zijn in de parketlak gezet en de ruimte bij binnenkomst, deuren en ramen zijn extra schoongemaakt. “Om 12.00 uur was de klus geklaard. Wij kunnen terugzien op een mooi resultaat: een schone en frisse uitgifteafdeling en opslag.”

De Voedselbank Twenterand heeft zaterdag een grote schoonmaak ondergaan.