Afbeelding

Verdraagzaamheid en solidariteit Twenterand komen in beeld

Columns

Soms komen berichten als een mokerslag binnen. Het onverwachts overlijden op een relatief jonge leeftijd van Marie José Temmink uit Den Ham is daar een voorbeeld van. Kort geleden had ze het stokje van het gelijknamige notariskantoor in Vroomshoop overgedragen aan Anouk Wessels. Dit kantoor geniet alom aanzien en respect door de laagdrempeligheid, de menselijke benadering en de juridische kennis. Marie José Temmink was daar de belichaming van. Zij verstond de kunst mensen op hun gemak te stellen en ook metterdaad naast haar cliënten te gaan staan. Notariskantoor Temmink is tevens een sprekend voorbeeld van maatschappelijk ondernemen met het steunen van meerdere sociaal-culturele en sportieve doelen. Waar vroeger notarissen tot de verheven notabelen van een dorp of stad behoorden, is daar bij notariskantoor Temmink totaal geen sprake van. Mens onder de mensen zijn en ook de persoonlijke inzet voor ideële organisaties door Marie José Temmink sprak aan. De allernaasten condoleren we met dit immens grote verlies. We wensen hen veel sterkte op hun verdere levenspad, nu ze zonder hun lieve en zorgzame echtgenote en (schoon)moeder verder moeten gaan.

Een bericht waar de vonken echt vanaf vlogen was dat over de elektrificatie van de laatste twee walmende Twentse en Gelderse dieselspoorlijnen. Het demissionaire kabinet trekt maar liefst 98 miljoen Euro uit om samen met provincies Overijssel en Gelderland enkele sporen te elektrificeren. En inderdaad: daar zit het spoor tussen Almelo, Mariënberg en Hardenberg ook bij. Voor 2027, het jaar van de aanbesteding van de spoorlijnen, moet dit gerealiseerd zijn. Alle lof voor de doorzetters en vrijwilligers van het bestuur van de reizigersvereniging ALMA, die ondanks forse tegenwerking nooit bij de pakken gingen neerzitten. Ik herinner me nog als de dag van gisteren de smalende opmerking van een van een de wethouders tijdens een raadsvergadering van de gemeente Twenterand: “Wat moeten we toch met dit boemeltreintje?” Dat schromelijk gebrek aan toekomstvisie wordt nu gelogenstraft. De gemeente Hardenberg blies gelukkig nooit stoom af in dit taaie dossier en de visie van die Vechtgemeente wordt nu beloond. De elektrificatie is goed voor een schoner milieu en het vergroot de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer.

In TC Tubantia kun je je mening verwoorden over de aantrekkelijkheid van Twentse gemeenten, zo ook de gemeente Twenterand. De oud-bewoner van Vroomshoop en Tv-presentator Alberto Stegeman uit Zwolle gaf al een stevig en veelzeggend statement af. Hij geeft aan nog altijd te profiteren van het feit dat hij daar vandaan komt. De mentaliteit en het gebied spelen mee. Twenteranders zijn hele harde werkers, maar vooral heel nuchter. Met de beide beentjes op de grond blijven staan dus. En ook het strijden tegen onrecht is herkenbaar, zo betoogd Alberto Stegeman.

De verdraagzaamheid en solidariteit ondervindt de komende tijd de lakmoesproef. De meerderheid van de gemeenteraad van Twenterand dacht ondanks de landelijke Spreidingswet asielzoekers buiten de deur te kunnen houden. Zelfs werden daarvoor asielzoekers met vluchtelingen uit Oekraïne met de gemeente Hengelo geruild. Het gaat net zoals met de windmolens, die wat Twenterand betreft in de Noordzee terecht zouden moeten komen. Dit lijkt op gebakken lucht, het najagen van wind en op luchtfietserij, nooit meer iets van gehoord. De rijksoverheid is aan zet en gebiedt ook de gemeente Twenterand asielzoekers op te vangen, punt uit. Nu is het de hamvraag, en niet Den Ham-vraag, waar de asielzoekers gehuisvest gaan worden: in Vroomshoop, Vriezenveen of Westerhaar-Vriezenveensewijk. Vluchten kan niet meer, ook niet voor de gemeenteraad van Twenterand.